Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
7.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
sojenje Barack Obama

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 7.32

8 let, 3 mesece

Obama po razsodbi Zimmermanu poziva k "mirnemu razmisleku"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Po protestih in izgredih razjarjenih množic, ki se niso strinjale z razsodbo varnostniku, ki je ustrelil temnopoltega najstnika, ameriški predsednik Barack Obama zdaj poziva k mirnemu razmisleku.

Kot je v izjavi dejal Obama, so ZDA država prava, prav tako pa je porota odločila in to morajo državljani po njegovem tudi spoštovati. Ob tem je predsednik izpostavil vprašanje preprečevanja podobnih tragedij v bodoče.

Obama: Ustaviti moramo porast nasilja, povezanega s strelnim orožjem "Vprašati bi se morali, ali počnemo vse, kar je v naši moči, da bi ustavili porast nasilja z orožjem, ki v naši državi dnevno terja številne mrtve. To je naloga za vse nas," je med drugim dejal Obama.

Omenjeni primer je sicer povzročil burno debato o rasnem profiliranju v ZDA, oprostilna obsodba je povzročila proteste, pa tudi nekatere izgrede prebivalstva. Ministrstvo za pravosodje je medtem že sporočilo, da bo proučilo možnost vložitve zasebne tožbe zoper varnostnika.

Grozil mu je dosmrtni zapor Šestčlanska porota floridskega varnostnika Georgea Zimmermana ni obsodila za umor 17-letnega temnopoltega najstnika. Obtoženec je ves čas trdil, da je Trayvona Martina ustrelil v samoobrambi, saj naj bi mu najstnik skušal vzeti pištolo.

Tožilstvo je medtem vztrajalo, da je šlo za nenaklepni umor. Primer je zaradi morebitnega rasnega nasilja pritegnil pozornost vse države.

Zimmerman je bil oproščen vseh obtožb v povezavi z umorom Martina. Če mu je pred procesom grozil dosmrtni zapor, pa je po odločitvi porote lahko zakorakal v svobodo.

Ne spreglejte