Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2013,
10.56

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Barack Obama Afrika turneja Senegal Južna Afrika Tanzanija

Torek, 25. 6. 2013, 10.56

2 leti, 7 mesecev

Obama odhaja na prvo uradno afriško turnejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama bo začel svojo prvo uradno turnejo po afriških državah odkar je leta 2009 prevzel oblast v ZDA.

Predsednik ZDA Barack Obama, prva dama Michelle in hčerki Malia in Sasha 26. junija letijo proti Senegalu, ki bo prva postaja turneje po zahodu, jugu in vzhodu Afrike pod Saharo. Obama se bo v četrtek zjutraj sestal s predsednikom Mackyjem Sallom s katerim bosta imela skupno novinarsko konferenco, Obama pa bo kasneje obiskal še vrhovno sodišče in s pravniki držav zahodne Afrike govoril o pomeni vladavine prava in neodvisnega sodstva.

Sledi obisk otoka Goree, ki mu pravijo tudi vrata brez povratka, saj so od tam iz Afrike v ZDA pošiljali sužnje. Obama si bo z družino ogledal muzej in se sestal s predstavniki civilne družbe. Predsednik Sall ga bo tudi gostil na državniški večerji. V petek se bo Obama še vedno v Senegalu posvetil vprašanjem varnosti prehrane o čemer bo govoril s predstavniki kmetijstva in zasebnega sektorja zahodne Afrike.

Se bo srečal z Mandelo? V Južno Afriko bo ameriška predsedniška karavana, v kateri bo tudi močna delegacija gospodarskih uradnikov vlade na čelu s trgovinskim predstavnikom ZDA Mikom Fromanom, pripotovala v petek zvečer. V soboto, 29. junija je na vrsti bilaterala s predsednikom Jacobom Zumo in skupna novinarska konferenca. Isti dan bo imel Obama na univerzi v Johannesburgu srečanje z mladimi Afričani, ob koncu dneva pa sledi državniška večerja.

Obama bo z družino v nedeljo obiskal otok Robben, kjer je bil 18 let zaprt danes 94-letni legendarni Nelson Mandela. Namestnik svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes je dejal, da se bo Obama srečal s svojim junakom Mandelo, če bo to dopuščalo zdravje nekdanjega predsednika Južne Afrike, ki je že dva tedna v bolnišnici.

Obama se bo sestal z drugim legendarnim borcem za pravice temnopoltih, nadškofom Desmondom Tutujem, ki ga bo pospremil na univerzo v Cape Townu. Tam bo imel Obama svoj osrednji govor afriške turneje, kjer bo razložil politiko ZDA do Afrike.

Turneja se bo v ponedeljek, 1. julija, nadaljevala v Tanzaniji, kjer ga bo gostil predsednik Jakaya Kikwete s katerim bosta imela prav tako bilateralo in skupno novinarsko konferenco. Obisk Tanzanije bo posvečen gospodarskemu sodelovanju in investicijah, ne le s Tanzanijo ampak s celotno afriško celino.

Zadnji dan obiska v torek, 2. julija, bo Obama obiskal ameriško veleposlaništvo v Dar es Salaamu, kjer je leta 1998 v terorističnem napadu Al Kaide umrlo 11 ljudi. Na koncu bo Obama obiskal še elektrarno Ubungo, prva dama Michelle pa se bo udeležila vrha prvih dam Afrike, ki ga bo vodila nekdanja prva dama ZDA Laura Bush.

Ena najpomembnejših regij v nastajanju Rhodes je dejal, da je Afrika za ZDA ena najpomembnejših regij v nastajanju, kjer je veliko priložnosti za trgovino in investicije. Za obisk so se zavzemala tudi ameriška podjetja, ki želijo večji in lažji dostop.

Poleg gospodarstva bo poudarek tudi na demokraciji in gradnji demokratičnih ustanov ter na razvojnih vprašanjih. Poudarek bo na mladih, kajti v Afriki je vsak tretji prebivalec star med deset do 24 let. Cilj ameriškega sodelovanja z Afriko je po Rhodesovih besedah gospodarska rast, demokracija, mir in varnost.

Bela hiša želi zavrniti kritike, da se ZDA za Afriko zanimajo le zaradi varnostnih vprašanj, zato so ta sedaj v ozadju. V ZDA je tudi nekaj kritik o smislu in ceni Obamove turneje, ki jih je Rhodes gladko zavrnil, med drugim z opozorilom na druge kritike. Namreč, da so ZDA Afriko zanemarile in sedaj lovijo priključek za Kitajsko.

ZDA še niso zamudile priložnosti Trgovinska menjava med Kitajsko in Afriko je bila leta 2000 vredna 10 milijard dolarjev, lani pa že 200 milijard. Vrednost menjave med Afriko in ZDA pa je bila leta 2011 le 95 milijard dolarjev. Kljub temu ZDA še niso zamudile priložnosti, kajti Kitajci so deležni številnih kritik, da se obnašajo kot nekdanji evropski kolonialni gospodarji. Gre jim za izkoriščanje mineralnih bogastev pri čemer pripeljejo svoje delavce in materiale, afriške skupnosti pa od tega veliko koristi nimajo.

V ZDA in predvsem v domovini predsednikovega očeta v Keniji, kjer živi praktično polovica Obamove družine, je precej vprašanj, zakaj te države ni na spisku turneje. Razlog je ta, da je novo izvoljeni predsednik Kenije Uhuru Kenyatta pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) obtožen hudih zločinov, proces proti njemu zaradi organiziranega nasilja med predzadnjimi volitvami, v katerem je umrlo 1200 ljudi, pa se bo začel 12. novembra.

Postavljajo se vprašanja tudi o drugih državah, na primer Nigeriji. Afrika ima 54 držav in Bela hiša pravi, da vseh ni mogoče obiskati naenkrat, zato so se tokrat odločili za zahod, jug in vzhod Afrike pod Saharo, pri čemer so izbrali tri trdne in delujoče demokracije.

Ne spreglejte