Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
20.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Barack Obama Vladimir Putin

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 20.28

8 let, 5 mesecev

Obama in Putin za sodelovanje v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ruski predsednik je v ZN pozval k oblikovanju mednarodne protiteroristične koalicije v boju proti džihadistom v Siriji, prav tako so ZDA pripravljene sodelovati z vsemi državam za rešitev konflikta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Združenih narodih pozval k oblikovanju velike mednarodne protiteroristične koalicije v boju proti džihadistom skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku. Velika koalicija v boju proti IS, v kateri bi bile tudi muslimanske države, bi po njegovih besedah bila podobna tisti proti Hitlerju med drugo svetovno vojno, v njej pa bi imele ključno vlogo arabske države.

Zavračanje sodelovanja z Aasadovim režimom je napaka V govoru na splošni razpravi 70. zasedanja Generalne skupščine ZN je za veliko napako označil zavračanje sodelovanja z Asadovim režimom, ki se edino resnično bori proti IS. "Priznati bi morali, da se samo Asadova vojska in kurdske milice resnično borijo proti IS in drugim terorističnim organizacijam v Siriji," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Zavrnil je tudi tiste, ki trdijo, da večja vojaška navzočnost Rusije v Siriji kaže na njene globalne ambicije. Poudaril je, da Moskva ne more več dopuščati sedanjega stanja stvari v svetu.

Obama: Asad je tiran Ameriški predsednik Barack Obama je sicer nekaj trenutkov pred Putinom pred GS ZN dejal, da so ZDA sicer pripravljene sodelovati z vsemi državami, tudi z Rusijo in Iranom, za rešitev konflikta v Siriji, a da je Asad tiran, ki "pobija nedolžne otroke". V posredni kritiki stališča Moskve je obsodil logiko podpiranja tiranov, kot je Asad, z izgovorom, da bi bila alternativa še slabša.

Putin, ki je pred GS ZN nastopil prvič v zadnjih desetih letih, se bo sicer še danes z Obamo sestal tudi osebno. To bo njuno prvo dvostransko srečanje v dveh letih.

Ozrl se je tudi na krizo v Ukrajini in nakazal, da je to posledica širjenja zveze Nato proti vzhodu. "Zakaj so nadaljevali širjenje Nata po razpadu Sovjetske zveze in ukinitvi Varšavskega pakta? Nato ne le, da obstaja dalje, ampak celo širi svojo vojaško infrastrukturo," je dejal Putin.

Dodal je še, da so bile vzhodnoevropske države postavljene pred lažno dilemo izbire med Vzhodom in Zahodom, takšna logika pa je morala prej ali slej pripeljati do resne geopolitične krize, kar se je zgodilo v Ukrajini.

Ne spreglejte