Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Francois Hollande Barack Obama

Torek, 11. 2. 2014, 8.21

8 let

Obama in Hollande polna hvale na račun odnosov med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama in njegov francoski kolega Francois Hollande sta na današnji novinarski konferenci v Beli hiši hvalila odnose med državama.

Odnosi med državama so se od začetka ameriške vojne proti Iraku močno izboljšali. Obama je med drugim sprejel povabilo, da junija ob 70. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji obišče Francijo.

Obama in njegova soproga Michelle sta Hollanda, ki je prišel brez spremljevalke, zjutraj pred Belo hišo sprejela z vsemi državniškimi častmi, med katere sodijo tudi topovske salve, pregled straže in srečanje z dvema ameriškima veteranoma druge svetovne vojne.

Otoplitev odnosov po "zmrzali" zaradi ameriške invazije v Iraku Oba predsednika sta ob tem poudarila, da državi druga drugi dolgujeta svobodo. Francozi so Američanom pomagali pri osamosvajanju od Britancev, Američani pa Francozom v prvi in drugi svetovni vojni.

Hollande je v ZDA sicer prispel v ponedeljek, ko sta z Obamo obiskala posestvo tretjega predsednika ZDA Thomasa Jeffersona, ki je bil pred tem tudi veleposlanik ZDA v Franciji.

Glavna tema obiska, ki se končuje nocoj z državniško večerjo v Beli hiši, pa je bila podana že v prispevku obeh predsednikov za časnika Le Monde in Washington Post - po "zmrzali" zaradi ameriške invazije v Iraku so odnosi med državama in njunima voditeljema danes znova topli. Američan francoskega kolega javno kliče Francois, Francoz pa ameriškega kolega Barack.

Očitki, da so francoska podjetja uprizorila poslovno invazijo na Iran Predsednika sta imela danes po svečanem sprejemu pred Belo hišo najprej ločeno dvostransko srečanje v Ovalni pisarni, nato pa sta se skupaj z delegacijama preselila v večjo kabinetno sobo, kjer so razpravljali o sodelovanju med državama in skupnem reševanju svetovnih problemov na čelu z Iranom in Sirijo.

V ZDA malce godrnjajo, češ da so francoska podjetja uprizorila poslovno invazijo na Iran, takoj ko so se po dogovoru glede jedrskega spora malce sprostile sankcije.

Obama je na novinarski konferenci glede tega poudaril, da se bodo ZDA na podjetja, ki kršijo sankcije proti Iranu, spustile kot "tona zidakov". Hollande je pripomnil, da ni predsednik francoskih delodajalcev in da podjetja sprejemajo svoje poslovne odločitve. Opozoril pa je, da so sankcije proti Iranu še vedno v veljavi, kar bodo morala podjetja upoštevati.

Sodelovanje glede Sirije še ni prineslo rezultatov Francosko-ameriško sodelovanje glede Sirije še ni prineslo rezultatov. Sirski predsednik Bašar al Asad je še vedno na oblasti, mirovna pogajanja v Švici pa so v slepi ulici. Kemično orožje zaradi Obamove grožnje z vojaškim napadom sicer počasi zapušča Sirijo, a po mnenju Washingtona prepočasi.

Obama je na novinarski konferenci za pomanjkanje napredka v Siriji obtožil Rusijo, ki v Varnostnem svetu ZN blokira ukrepe proti Asadu. Francija medtem napoveduje predlog nove resolucije o Siriji za humanitarni dostop do ogroženega prebivalstva.

Predsednika sta danes govorila tudi o poglobitvi gospodarskega sodelovanja med državama ter med ZDA in EU, ki se pogajata o novem prostotrgovinskem sporazumu. Zavzemata se za odločnejše ukrepe v smeri varovanja okolja oziroma proti podnebnim spremembam. V Hollandovi delegaciji je tudi več podjetnikov, saj si želi Francija večjih vlaganj ZDA.

Romantike ni pokvarilo niti vohunjenje NSA Romantike v odnosih ni pokvarilo niti vohunjenje ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA). Razkritja Edwarda Snowdna o tem, da NSA vohuni tudi za francoskimi državljani, so Hollanda lani močno javno razburili, tokrat pa o tem ni govoril. Obama je na novinarsko vprašanje glede tega odgovoril, da ZDA nimajo sklenjenega sporazuma proti vohunjenju z nobeno državo na svetu, kar pomeni, da se bo to nadaljevalo. Zagotovil pa je, da si ZDA prizadevajo za zaščito pravice do zasebnosti.

V ozadju obiska ves čas tlijo Hollandove romantične težave, čeprav se obe strani tega vprašanja pridno izogibata. Hollande bi moral priti v ZDA skupaj s prvo damo Valerie Trierweiler, s katero sicer ni poročen. Je pa bil skupaj z njo vse od leta 2007, ko je zapustil dolgoletno partnerko in politično kolegico Segolene Royale, s katero ima štiri otroke.

A ljubezen s Trierweilerjevo se je končala 25. januarja letos, ko je francoski tabloid razkril Hollandovo razmerje z igralko Juliet Gayet.

Ne spreglejte