Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
22.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Barack Obama Recep Tayyip Erdogan Sirija

Četrtek, 16. 5. 2013, 22.15

8 let

Obama in Erdogan vztrajata pri odhodu Asada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama in turški premier Recep Tayyip Erdogan vztrajata, da se mora v luči prizadevanj za prekinitev prelivanja krvi v Siriji predsednik Bašar al Asad umakniti s položaja.

Obama pa medtem ni nakazal, da bi se spremenilo njegovo stališče glede dobave orožja sirskim upornikom.

"Oba sva se strinjala, da mora Asad oditi. Oblast mora predati prehodnemu organu," je dejal Obama. "To je edini način za razrešitev krize. In še naprej bomo delali v smeri Sirije, osvobojene Asadove tiranije," je bil jasen ameriški predsednik.

Bo Erdogan pritisnil na ZDA, da zagotovijo vojaško pomoč upornikom? ZDA sicer niso naklonjene ideji, da bi zahodne države sirskim upornikom dobavljale orožje, saj se bojijo, da bi to pristalo v rokah skrajnih skupin, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida. Obama ni nakazal, da se to stališče spreminja.

Erdogan pa je poudaril, da bo z Obamo "nadaljeval razpravo v večernem delu srečanja", kar so nekateri razumeli kot namig, da s stališčem ZDA Turčija še ni povsem zadovoljna.

Pred srečanjem je neimenovani turški predstavnik pojasnil, da bo Erdogan pritisnil na ZDA, naj zagotovijo neposredno vojaško pomoč upornikom. Glede zaskrbljenosti v zvezi z radikalnimi silami je ta vir poudaril, da je Turčija glede tega bolj zaskrbljena kot kdor koli drug, saj je soseda Sirije. "A način spopadanja s problemom ni umik podpore. Narediti nič ni rešitev," je poudaril.

Erdogan skeptičen glede načrtovane mirovne konference za Sirijo Obama je sicer vztrajal tudi, da ZDA potrebujejo več dokazov o domnevni uporabi kemičnega orožja v Siriji. Erdogan pa je poudaril, da je bilo uporabljeno "kemično orožje, izstrelki, rakete in vse to". Po njegovih besedah to dokazujejo informacije, ki jih delita ne le Turčija in ZDA, pač pa tudi Velika Britanija in Francija.

Erdogan pa je bil tudi nekoliko skeptičen glede načrtovane mirovne konference za Sirijo, za organizacijo katere sta se dogovorili ZDA in Rusija. "Biti moramo realistični in zelo previdni, da se to ne spremeni v proces brez konca, ki bi režimu dal več časa in priložnost nadaljevati s kampanjo nasilja," je še opozoril Erdogan.

Ne spreglejte