Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 5. 2018,
12.03

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

9

Natisni članek

Aleksej Navalni Vladimir Putin protesti Rusija

Sobota, 5. 5. 2018, 12.03

5 let, 11 mesecev

Na protestih proti Putinu množične aretacije, prijeli tudi Navalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

9

Aleksej Navalni | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruska policija je na današnjih protestih proti ruskemu predsedniku Putinu v 19 ruskih mestih aretirala že več kot tisoč ljudi, je sporočila skupina OVD-info. Med aretiranimi je tudi pobudnik protestov, opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Ruske oblasti števila aretacij še niso potrdile.

Po informacijah nevladne organizacije OVD-info, ki spremlja politične aretacije v Rusiji, so v Moskvi aretirali najmanj 475 ljudi, v Čeljabinsku 163 in Jakutsku 74, o aretacijah pa poročajo tudi iz drugih mest po državi.  Policija naj bi s pridržanimi ravnala grobo, saj  je več aretiranih utrpelo praske in odrgnine.

Navalnega aretirali ob začetku protestov v Moskvi

Ruski opozicijski voditelj Sergej Navalni, ki marca ni smel nastopiti na ruskih predsedniških volitvah, je pred inavguracijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki bo kmalu nastopil nov mandat, pozval k protestom po vsej državi. Demonstracije pod geslom Za nas ni car, so bile napovedane v 90 mestih, a marsikje niso bile dovoljene.

Ob aretaciji Navalnega v Moskvi so njegovi podporniki vzklikali sramota v ukrajinščini, kar je bil znameniti slogan protestov v Kijevu leta 2014. Opozicijski voditelj je ob aretaciji pojasnil, da je minulo noč preživel v drugem stanovanju in da mu je zato tokrat celo uspelo priti na proteste, preden so ga aretirali.

Ruska policija naj bi na protestih po navedbah nevladnih organizacij pridržala že več kot tisoč ljudi. | Foto: Reuters Ruska policija naj bi na protestih po navedbah nevladnih organizacij pridržala že več kot tisoč ljudi. Foto: Reuters

Na demonstracijah so izbruhnili so tudi spopadi med opozicijskimi in provladnimi protestniki. Policija je večkrat izdala opozorilo, da bo uporabila silo, če se ne bodo razšli. Policisti so potrebovali več kot dve uri, da so razgnali protestnike, nekateri so pri tem uporabili nasilne metode.

Več aretacij privržencev Navalnega v zadnjih dneh

Ruske oblasti so v zadnjih dneh sicer že ukrepale proti organizatorjem protestov proti Putinu. V več mestih, med drugim v Sankt Peterburgu, Krasnojarsku ter Krasnodarju na jugu države, so se tako kar vrstile aretacije privržencev Navalnega. Policija je hkrati preiskala tudi več pisarn, v katerih deluje organizacija Navalnega.

Poznavalci Rusije se bojijo spopadov med protestniki in policijo ter množičnih aretacij nasprotnikov ruskega predsednika, kar se je v državi nazadnje zgodilo na množičnih protestih proti Putinu leta 2012.

Ne spreglejte