Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 5. 2018,
12.07

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

smrt Nova Zelandija ljubezen ljubezen

Ponedeljek, 21. 5. 2018, 12.07

5 let, 11 mesecev

Novozelandska zakonca po 61 letih zakona umrla v deveturnem razmiku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
par, zakon, ljubezen | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ostarela novozelandska zakonca sta minuli teden preminula zgolj devet ur drug za drugim, leto dni po praznovanju diamantne poroke. Šestinosemdesetletni Peter Bradford in njegova 83-letna soproga Ruth sta 61 let po poroki v miru umrla 14. maja, izhaja iz osmrtnice, ki so jo v soboto objavili v časniku New Zealand Herald.

"Dobro je, da sta odšla skupaj. Drug brez drugega bi bila popolnoma izgubljena," je za lokalno spletno stran Stuff povedala njuna hči Caroline Bedford, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

majhno, majhen, pomanjšano, pomanjšani
Mnenja Miha Mazzini: Pomanjšani Slovenci #kolumna

Petra Bedforda so v bolnišnico sprejeli 12. maja zvečer. "Mislim, da se je mama odločila, da se ne bo vrnil," je še povedala hči. Ruth Bedford je tako na domu v kraju Kaitoke umrla 14. maja ob 10. uri po lokalnem času, mož pa ji je v onostranstvo, ko je izvedel za njeno smrt, sledil nekaj ur kasneje.

Peter Bedford je na Novo Zelandijo emigriral iz Velike Britanije po drugi svetovni vojni. Tam je spoznal svojo bodočo ženo, s katero sta v zakon skočila 30. decembra 1957.

"Smrt zaradi strtega srca"

Do smrti nekega para v razmiku nekaj ur pride le redko, a pojav smrti "zaradi strtega srca" je na drugi strani že bil predmet več raziskav. Študija ameriške univerze Harvard iz leta 2013 je na primer pokazala, da se verjetnost smrti posameznika v prvih treh mesecih po smrti zakonca poveča za 30 odstotkov.

Alexis Ohanian
Novice "Tip ob Sereni" je bil eden od najvplivnejših gostov poroke leta

Žalovanje je namreč izjemno stresno, še posebej za starejše. Zdravega partnerja pokojnega lahko tako doleti sindrom strtega srca oz. stresna kardiomiopatija. Več možnosti za hudo bolečino v prsih, podobno srčni kapi, ki jo povzroči poplava hormonov po smrti partnerja, imajo ženske.

 

Ne spreglejte