Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2018,
15.50

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

2

Natisni članek

Natisni članek

ORF izražanje političnih stališč Christian Strache Armin Wolf

Četrtek, 28. 6. 2018, 15.50

6 let, 3 mesece

Novinarji ORF na družbenih omrežjih ne bodo smeli izražati političnih stališč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

2

ORF | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novinarjem in drugim uslužbencem avstrijske javne radiotelevizije ORF namerava vodstvo v prihodnje prepovedati javno izražanje političnih stališč na družbenih omrežjih, je razvidno iz osnutka pravilnika ORF o uporabi družbenih omrežij, ki ga je na začetku tedna med drugim objavil avstrijski časnik Der Standard.

Vodstvo avstrijske javne radiotelevizije ORF se je uklonilo pritiskom desnih svobodnjakov (FPÖ) in pripravilo osnutek novih pravil obnašanja uslužbencev ORF na družbenih omrežjih, ki v prihodnje prepovedujejo izražanje stališč o politiki in strankah. Prepoved velja tudi za zasebne uporabniške profile.

Direktor Wrabetz: Če ste v dvomih, je bolje, da ne izrazite svojega mnenja

Med drugim se bodo morali uslužbenci ORF v prihodnje izogniti tudi všečkanju, deljenju in kakršnikoli drugi posredni ali neposredni interakciji z vsebinami na družbenih omrežjih, ki niso politično nevtralne. Če dvomite, je bolje, da sploh ne izrazite mnenja, je novinarje pozval generalni direktor ORF Alexander Wrabetz, ki je omenjeni osnutek podpisal.

Osnutek pravilnika, ki je v medijih zaokrožil v torek in ki bi ga moral Wrabetz upravnemu odboru ORF predstaviti danes, je že požel številne kritike tako s strani novinarjev kot tudi novinarskih združenj.

Osnutek pravilnika, pod katerega se je podpisal generalni direktor ORF Alexander Wrabetz, je v javnosti že naletel na številne kritike. | Foto: Reuters Osnutek pravilnika, pod katerega se je podpisal generalni direktor ORF Alexander Wrabetz, je v javnosti že naletel na številne kritike. Foto: Reuters

Voditelj Armin Wolf: Ne tvitam nič, kar ne bi rekel na okrogli mizi ali v intervjuju

Več novinarjev ORF je pravilnik označilo za "orbanizacijo Avstrije". Med glasnejšimi je bil tudi priljubljeni voditelj informativne oddaje ZIB 2 Armin Wolf, ki se je v zadnjem obdobju večkrat sprl s člani FPÖ.

"Ne tvitam nič, kar ne bi, denimo, rekel na okrogli mizi ali v intervjuju. Tudi če tam ne velja zakon o ORF, sem se vedno zavedal, kje in kaj delam. Do zdaj je bilo to dovolj," je Wolf sporočil na Twitterju in hkrati navedel del evropske konvencije za človekove pravice o svobodi izražanja.

Wrabetz je v sredo sicer zanikal kritike, da želi ORF natakniti svojim novinarjem nagobčnike. V drugi polovici julija nameravajo o osnutku pravilnika razpravljati z zastopstvom uredništva in svetom delavcev, je pojasnil generalni direktor. Nova pravila je utemeljil s tem, da želijo zagotoviti nepristranskost, nestrankarsko držo in neodvisnost, kar so temeljne zahteve dela novinarjev v javnih medijih.

Strache nad Wolfa in ORF: To je kraj, kjer laži postanejo novice

Armin Wolf je eden od najbolj prepoznavnih voditeljskih obrazov avstrijske javne televizije ORF. Za svoje delo je bil nagrajen z najbolj prestižnimi novinarskimi in medijskimi nagradami v Avstriji. | Foto: Getty Images Armin Wolf je eden od najbolj prepoznavnih voditeljskih obrazov avstrijske javne televizije ORF. Za svoje delo je bil nagrajen z najbolj prestižnimi novinarskimi in medijskimi nagradami v Avstriji. Foto: Getty Images Odnose med ORF in FPÖ sicer že dlje časa zaznamujejo napetosti. Svobodnjaki, ki so skupaj z Avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP) v vladi, med drugim zahtevajo odpravo obveznega prispevka za ORF, od maja pa upravnemu odboru ORF predseduje Norbert Steger iz FPÖ. Steger je že aprila zagrozil z odpuščanjem novinarjev, ki bodo večkrat kršili pravilnik.

Vodja svobodnjakov in avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je februarja osebno kritiziral oddajo prej omenjenega voditelja Wolfa, ki jo je na Facebooku označil kot "kraj, kjer laži postanejo novice".

Sledilo je ogorčenje številnih novinarskih združenj in odprto pismo kanclerju Sebastianu Kurzu, potem pa se je Strache po izvensodni poravnavi Wolfu opravičil.

Avstrijska vladna koalicija glede pravilnika ni enotna

Glede novega pravilnika se znotraj avstrijske vladne koalicije niso zedinili. Strache je v torek izjavil, da od ORF samoumevno pričakuje politično neodvisno poročanje, medtem ko so Kurza načrti vodstva presenetili. "Svoboda izražanja mnenj je zame zelo pomembna. Osebno na ta pravilnik in to idejo gledam dvomeče," je dejal Kurz.

Direktor ORF se je pri oblikovanju pravilnika sicer zgledoval pri pravilniku o družbenih omrežjih zasebnega ameriškega časnika New York Times, ki med drugim svojim uslužbencem prepoveduje pristransko izražanje na družbenih omrežjih ali obnašanje, ki bi lahko škodovalo ugledu časnika.

Na ORF so sicer že leta 2012 sprejeli priporočila za novinarje na družbenih omrežjih, ki pravijo, da naj novinarji ne naredijo ničesar, zaradi česar bi se lahko podvomilo o kredibilnosti in nepristranskosti njihovega dela.

Ne spreglejte