SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova ruska balistična raketa bulava vendarle pripravljena

4

termometer

Po vrsti težav bo Rusija očitno le začela uporabljati z jedrsko glavo opremljeno medcelinsko raketo bulava, saj so testiranje rakete končno uspešno zaključili.

Balistične rakete bulava so namenjene oborožitvi nove generacije jedrskih podmornic, njihov doseg je 8000 kilometrov in naj bi bile sposobne premagati vse obstoječe obrambne sisteme.

Najdražji vojaški projekt v Rusiji po razpadu Sovjetske zveze Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je ob sporočilu obrambnega ministrstva ocenil, da je ruska industrija s tem dokazala, da je sposobna razviti "nove moderne in visoko učinkovite vrste strateškega orožja".

Rakete bulava so najdražji vojaški projekt v Rusiji po razpadu Sovjetske zveze in naj bi bile jedro ruskega jedrskega arzenala. A program razvoja so morali v minulih letih zaradi napak večkrat ustaviti in je bil zato deležen ostrih kritik.

Rusija tudi uspešno preizkusila balistično raketo dolgega dosega RS-18 Z raketami bulava naj bi opremili novo generacijo jedrskih podmornic Juri Dolgoruki. Prva takšna podmornica je že končana, v delu pa jih je še nekaj, saj naj bi jih do leta 2015 izdelali pet.

Sicer pa je Rusija tudi uspešno preizkusila balistično raketo dolgega dosega RS-18. Izstrelili so jo iz vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu, pristala pa je na polotoku Kamčatka.

RS-18 velja že kar za veteranko med raketami in je na Zahodu znana po imenu stilet. A raketa ima sedaj novo bojno glavo in naj bi bila sposobna premagati zahodni protiraketni ščit, ki je poskrbel za stopnjevanje napetosti med Rusijo na eni ter članicami zveze Nato na drugi strani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin