Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Natisni članek

gradnja Mehika Donald Trump zid

Sobota, 7. 10. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Nova megalomanska ideja Donalda Trumpa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

zid | Foto Reuters

Foto: Reuters

Trumpov zid na ameriški meji z Mehiko bo. V bližini San Diega je namreč že zdaj veliko gradbišče, kjer hitijo s postavljanjem osmih prototipov.

Za postavitev devetmetrskih prototipov imajo izvajalci še približno tri tedne časa. Potem bodo preverili, ali jih je mogoče preplezati oziroma spodkopati, in izbrali zmagovalca. Pred začetkom gradnje pa predsednika ZDA Donalda Trumpa čaka še odločitev, od kod bo vzel denar. Zadnja megalomanska ideja Trumpa je: zid naj bo prozoren.

Kakšen bo Trumpov zid?

Na meji z Mehiko v bližini San Diega trenutno nastaja kar osem prototipov. "Ena od prvih stvari bo gradnja neprebojnega, trdnega, visokega, močnega in čudovitega zidu na južni meji," je med predvolilno kampnajo napovedal Trump, ki ni pozabil na eno od svojih največjih in najbolj kontroverznih obljub iz predvolilne kampanje.

A nerešeno ostaja vprašanje, kdo bo vse to plačal. "Mehika bo plačala zid. Ne pozabite," je tedaj zatrdil Trump. "Ne bom plačal tega prekletega zidu," pa mu je tedaj odgovoril tedanji mehiški predsednik Vicente Fox.

Trump ima rešitev tudi za to težavo. Zid, po ocenah vreden najmanj 20 milijard dolarjev, se bo plačal kar sam, se je domislil: "O zidu razmišljamo kot o solarnem zidu. Ustvarja energijo in se sam plačuje."

Z osmimi prototipi, ki jih trenutno postavljajo, bodo preizkusili predvsem primernost različnih gradbenih materialov. "Zidovi morajo imeti določene lastnosti: proti plezanju, proti izkopavanju. Seveda jih bodo naši agenti preizkusili, preizkusili bodo tehnike, ki so jih ljudje uporabili pri poskusu prečkanja meje, in ugotovili, ali jih lahko premagajo," pravi Carlos Diaz, predstavnik urada za nadzor meje.

Sicer pa ima Trump razen varnostnih še kar nekaj zahtev. Zid naj bo vsaj z ameriške strani videti lep, če je mogoče, naj se vidi skozi, pravi. Zmagovalca bo sicer izbral čez mesec dni.

Ne spreglejte