Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sreda,
9. 3. 2016,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

napad Pentagon

Sreda, 9. 3. 2016, 11.21

8 let

Nov udarec za IS: ubili tesnega sodelavca Al Bagdadija

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V zadnjem napadu koalicijskih sil na položaje Islamske države je bil ubit eden njihovih najboljših vojaških poveljnikov Abu Omar Al Šišani, znan kot Čečenski borec ali Omar Čečen, navaja Pentagon.

"Z veliko gotovostjo lahko zatrdimo, da je bil v napadu zračnih sil v bližini mesta Al Šadadi ubit vojaški vodja Islamske države v Siriji Abu Omar Al Šišani, znan kot Omar Čečen," so danes zjutraj sporočili z ameriškega obrambnega ministrstva. Kot poroča ameriški CNN, je bil napad izveden prejšnji petek. Omar Čečen je veljal za desno roko vodje kalifata Al Bagdadija, njegova smrt pa pomeni hud udarec za vojaško strukturo Islamske države. Za glavo Omarja Čečena razpisanih pet milijonov dolarjev Za glavo Omarja Čečena, nekdanja člana elitne vojaške divizije gruzijske vojske, je Pentagon že pred časom razpisal pet milijonov ameriških dolarjev (4,5 milijona evrov) nagrade. Rodil se je leta 1986 v današnji Gruziji, in sicer očetu, ki je bil ortodoksni kristjan, in muslimanski materi. Kot mladostnik je prišel v stik s čečenskimi borci, večkrat se jim je tudi pridružil v napadih na enote ruske vojske v Čečeniji.

Eden najbolj krvoločnih poveljnikov IS, ki je pobijal tudi muslimane Veterana rusko-gruzijske vojne iz leta 2008 so, potem ko so ga odpustili iz vojske zaradi nelegalnega posedovanja orožja, poslali v zapor. Ko je prišel iz zapora, je za eno izmed džihadističnih spletnih strani dejal, da je Bogu obljubil, da se bo boril zanj, če pride živ iz zapora.

Iz Tartana Batirašvilija se je preimenoval v Abuja Omarja Al Šišanija in se leta 2012 pridružil borcem Islamske države. V le nekaj mesecih si je zaradi svoje krvoločnosti in neusmiljenosti pridobil zaupanje vodje IS Al Bagdadija, ki ga je imenoval v vojaškega poveljnika. Al Šišani je bil deležen tudi ostrih kritik svojih čečenskih soborcev, ki so mu očitali lagodno življenje v Siriji in pripravljenost ubijati druge muslimane.

Ne spreglejte