Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 11. 2019,
21.25

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

dohodnina Donald Trump ZDA

Ponedeljek, 4. 11. 2019, 21.25

4 leta, 5 mesecev

Nov pravni poraz Trumpa v sporu glede objave davčnih napovedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zvezno prizivno sodišče v New Yorku je danes soglasno zavrnilo argumente odvetnikov predsednika ZDA Donalda Trumpa proti zahtevi za predajo njegovih davčnih napovedi newyorškim tožilcem. O primeru bo sedaj odločalo zvezno vrhovno sodišče.

Newyorški državni tožilec Manhattna Cyrus Vance vodi preiskavo proti Donaldu Trumpu zaradi plačevanja ženskam za molk o spolnih odnosih, zaradi česar je v zaporu že njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen. Trump za razliko od svojih predhodnikov ni nikoli objavil svojih davčnih napovedi, demokrati pa so skoraj prepričani, da je v njih zakladnica slabih informacij tako glede premoženja kot kaznivih dejanj. Sicer jih menda ne bi tako zelo skrival.

Tričlanski senat prizivnega sodišča se je strinjal z mnenjem sodnika na prvi stopnji, da predsednik ZDA ne more biti imun pred vsemi preiskavami, dokler je na položaju, kot to trdi njegov odvetnik Jay Sekulow. Informacij računovodskega podjetja Mazars sicer še ne bodo predali tožilcem v New Yorku, ker so se s Trumpovimi odvetniki dogovorili, da počakajo na odločitev vrhovnega sodišča, kjer Trump računa na naklonjenost konservativne večine.

Vrhovno sodišče zavrnilo tudi Nixona

Predsednik prizivnega sodišča Robert Katzmann meni, da predsednikova imuniteta ne preprečuje predaje davčnih informacij. Omenil je leto 1974, ko se je predsednik ZDA Richard Nixon upiral predaji posnetkov pogovorov v Ovalni pisarni in ga je vrhovno sodišče ZDA zavrnilo. Katzmann meni, da imajo Trumpovi odvetniki še manj argumentov, kot poraženi Nixonovi.

Donald Trump
Novice Skrivnostna Trumpova davčna napoved: žvižgač prijavil neprimeren pritisk na uradnike

Med drugim zaradi tega, ker nalog za predajo davčnih napovedi ni izdan predsedniku, temveč računovodskemu podjetju. Poleg tega gre za finančne informacije, ki ne zadevajo predsednikove uradne dolžnosti, ampak segajo v čas, ko je bil še zaseben državljan. Katzmann je tudi izpostavil, da so Trumpovi predhodniki objavili svoje davčne napovedi in da jih to ni oviralo pri opravljanju dolžnosti predsednika ZDA.

Trumpove davčne napovedi želijo pridobiti tudi kongresni preiskovalci, ki prehajajo v odprto fazo preiskave pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika ZDA.

Preiskovalci ameriškega kongresa objavili prve prepise zaprtih zaslišanj

Preiskovalci ameriškega kongresa, ki vodijo preiskavo pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika ZDA, so danes prešli v odprto fazo preiskave. Objavili so prepis pogovora z nekdanjo veleposlanico ZDA v Ukrajini Marie Yovanovitch in nekdanjega sodelavca ameriškega državnega sekretarja Michaela McKinleyja. V naslednjih dneh bodo objavili še druge.

Nalog za zaslišanje so medtem danes zavrnili štirje uradniki Bele hiše na čelu z odvetnikom Sveta za nacionalno varnost Johnom Eisenbergom, ki so se mu nekatere priče, ki so bile seznanjene z odnosom predsednika ZDA do Ukrajine, pritožile in mu izrazile skrbi.

Demokrati vsaj za zdaj ne bodo preveč vztrajali pri nalogih, ker menijo, da imajo več kot dovolj materiala za ustavno obtožbo. Na čelu s prepisom telefonskega pogovora med Trumpom in predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim julija letos, ki ga je v nepopolni obliki dal objaviti Trump.

Ne spreglejte