Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Italija mafija

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 12.10

8 let

Nov način boja proti mafiji: "ugrabitve" mafijskih sinov

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italija se je proti mafiji naprej borila z zaplembami premoženja mafijcev, zdaj pa sodniki mafijcem odvzemajo nekaj bolj dragocenega: njihove sinove.

Riccardo Cordi, 18-letni plahi mladenič, ki prihaja iz ene od najbolj razvpitih italijanskih mafijskih družin, je pionir nove strategije boja proti mafiji – ločitve sinov znanih mafijcev od njihovih domov in družin, piše Associated Press (AP).

Oče mafijski šef, ki je padel v mafijski vojni, njegovi bratje v zaporu Riccardo je prvi od dvajsetih sinov, ki jih je sodišče za mladoletnike v Kalabriji, domovini nevarne mafijske združbe 'Ndrangheta, poslalo na takšno svojevrstno rehabilitacijo.

Ko je bil Riccardo star 16 let, se je zdelo, da mu je usojena pot po očetovih stopinjah. Njegov oče je bil mafijski šef, ki je umrl v eni od mafijskih vojn, njegovi trije bratje pa so v zaporu.

Izgon na Sicilijo Toda ko so Riccarda obtožili tatvine in poškodovanja policijskega vozila, je sodnik Roberto Di Bella izrekel naslednji ukrep: mladeniča je poslal na Sicilijo, kjer je moral ostati do svojega 18. leta starosti.

Di Bella je poslal v zapor že vse tri Riccardove brate, zato je skušal najmlajšemu od sinov prizanesti s podobno usodo. Sodnik se je pri svoji odločitvi skliceval na zakon, ki sodnikom omogoča, da mladoletnike odvzamejo njihovim družinam, če jih te ne vzgajajo primerno.

Stroga pravila Riccardova mati se je temu ukrepu upirala, a ni mogla storiti ničesar. Mladeniča so tako nastanili v dom za težavne mladostnike na Siciliji, kjer nikogar ni zanimalo, ali je član družine Cordi.

Pravila v poboljševalnici so zelo stroga, med njimi je tudi prepoved večernih izletov v mesto. Vsak si mora sam postiljati in jesti za skupno mizo. "Bilo je težko. Štel sem vsak dan," je dejal Riccardo za AP.

Mladenič dobi vpogled v življenje žrtev mafije Sodnik je Riccarda postavil tudi pod budni nadzor psihologa Enrica Interdonata. Ta psiholog je oblikoval skupino mladeničev, ki spodbujajo sicilske poslovneže, naj mafiji ne plačujejo več denarja za "zaščito".

To je bilo nenavadno druženje, saj se Cordijev klan ukvarja tudi z izsiljevanjem podjetnikov – pobiranjem t. i. varščin. Psiholog je skupaj z Riccardom obiskoval srečanja mafijskih žrtev in mu tako pomagal spoznavati grozljive posledice organiziranega kriminala.

Riccardo se začne počasi spreminjati Če je bil psiholog mladeniču nekakšen nadomestek za starejšega brata, je gradbenik Mariano Nicotra postal Riccardov drugi oče. Nicotra je mladeniču povedal, kaj se mu je zgodilo, ker mafiji ni več hotel plačevati varščine: zažgali so njegov avtomobil, grozili njegovi hčerki …

Riccardo se je počasi spreminjal. Dvakrat na teden je pomagal v bližnjem družinskem centru za otroke iz razbitih družin, čeprav je prostovoljno delo tuje pravilom 'Ndranghete.

Riccardo hoče imeti "čisto" življenje Februarja letos, na njegov 18. rojstni dan, se je Riccardovo pregnanstvo končalo. V pismu, ki ga je maja letos poslal italijanskemu časniku Corriere della Sera, je zapisal, da ne zavrača svoje družine, a da hoče zdaj imeti "čisto" življenje.

V pismu je napisal, kako je nekega dne na Siciliji odšel na morje, od koder je lahko videl svojo Kalabrijo: "Tokrat sem jo videl z nekega drugega zornega kota, iz nekega drugega kraja. Toda jaz sem bil tisti, ki sem bil drugačen."

Ne spreglejte