SiolNET. Novice Svet
4,56

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Siriji eden najhujših napadov v njeni zgodovini? #video

4,56

termometer

kemično orožje sirija vaje WHO
Foto: Reuters

Sirska vojska je v napadu na enklavo Vzhodna Guta, ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov, po navedbah človekoljubnih organizacij domnevno uporabila kemično orožje. Kot so sporočile bele čelade, je v soboto zvečer helikopter nad Dumo odvrgel bombo s kemičnim orožjem. Umrlo naj bi najmanj 150 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Število smrtnih žrtev, med katerimi so številne cele družine z otroki, še narašča. Poleg tega naj bi domnevni napad s kemičnim orožjem na mesto Duma, ki je še zadnje mesto v Guti v rokah upornikov, zahteval tudi več kot tisoč poškodovanih, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa navedle bele čelade.

Človekoljubna organizacija Zveza zdravstvenih in dobrodelnih organizacij (UOSSM) je medtem sporočila, da naj bi v napadu s kemičnim orožjem umrlo več kot 70 ljudi, bojijo pa se da bi njihovo število preseglo 100. Humanitarni delavci imajo velike težave, da se prebijejo do žrtev.

Gre za enega najhujših napadov v sirski zgodovini

Ocenili so, da gre za enega najhujših napadov v sirski zgodovini. Po njihovih navedbah je bil v napadu uporabljen klor, humanitarni delavci pa menijo, da je šlo za napad s sarinom. Neodvisni viri poročil o napadu s kemičnim orožjem še niso potrdili.

ZDA so domnevni napad ostro obsodile in sporočile, da te navedbe še preučujejo. "Če bodo potrjene, so te navedbe grozljive in zahtevajo takojšen odgovor mednarodne skupnosti," je poudarila tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Heather Nauert.

"Sirski režim Bašarja al Asada in njegovi podporniki morajo odgovarjati, morebitne prihodnje napade pa je treba takoj preprečiti," je povedala. Če se bodo domnevne izkazale za pravilne, bo morala zaradi svoje "neomajne podpore" sirskemu režimu del odgovornosti prevzeti tudi Rusija.

Trump je obsodil napad s kemičnim orožjem. Trump je obsodil napad s kemičnim orožjem. Foto: Reuters

Trump: Bašar al Asad je žival

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju zapisal, da sta Rusija in Iran soodgovorna za napad, ker podpirata sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga je Trump označil za žival.

Moskva zanika, da je sirski režim uporabil kemično orožje

Moskva je zanikala trditve, da bi sirski režim uporabil kemično orožje. "Takoj, ko bo Duma osvobojena upornikov, smo pripravljeni poslati ruske strokovnjake za radiološko, kemijsko in biološko obrambo, da zberejo podatke, ki bodo potrdili, da so te navedbe izmišljene," je povedal vodja ruskega centra za spravo med sprtimi stranmi v Siriji, generalmajor Juri Jevtušenko.

Tudi sirska državna tiskovna agencija Sana je navedbe o uporabi kemičnega orožja označila za neresnične. "Nekateri mediji, ki so znani po svoji podpori teroristom, so trdili, da je vojska v Dumi uporabila kemično orožje," je zapisala agencija. Tovrstna poročila so namenjena zgolj temu, da bi ovirali napredovanje sirskih sil, je še navedla Sana po poročanju dpa.

Po propadu pogajanj med uporniško skupino Džaiš al Islam, ki nadzoruje Dumo, je sirski režim v petek začel izvajati letalske napade na mesto, v katerih je doslej po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo najmanj 80 civilistov. O napadih poročajo tudi danes.

Sana je poročala, da je skupina zaprosila za nadaljevanje pogajanj, režim pa jih bo tako danes tudi nadaljeval. Sirske vladne sile so ob podpori ruske vojske 18. februarja pričele ofenzivo na Vzhodno Guto. Doslej so uspele zavzeti okoli 95 odstotkov enklave.

Komentarji

13

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Grega / 08.04.2018. ob 13:27 +3 - 2

  Da smo bolj jasni: Bodimo solidarni z Sircem in ne z zahodnimi plačanci v Siriji ......

  +3 - 2
 • slomevzha1 / 08.04.2018. ob 12:27 +2 - 1

  Spet solidarnost?

  +2 - 1
 • Grega / 08.04.2018. ob 13:26 +2 - 2

  Da, bodimo solidarni z Sirscem .........

  +2 - 2
delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin