Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
31. 5. 2016,
19.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

3

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Donald Trump Bernie Sanders

Torek, 31. 5. 2016, 19.50

6 let, 7 mesecev

"Nori Bernie" Trumpu nadel novo ime

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Politiki si pred volitvami pogosto izmenjujejo žaljivke, tokratna predsedniška predvolilna kampanja v ZDA pa je še posebej bogata z vzdevki, ki jih drug drugemu dajejo kandidati. Pri tem prednjači eden izmed njih.

To je najverjetnejši republikanski predsedniški kandidat Donald Trump. Na vrhuncu republikanske kampanje je svojega najbližjega zasledovalca Teda Cruza poimenoval Lažnivi Ted zaradi vseh obtožb in očitkov, ki jih je teksaški senator oziroma njegov tabor med razgreto kampanjo izrekel na račun newyorškega milijarderja.

Marca Rubia je Trump, potem ko mu je senator iz Floride zabrusil, da ima neverjetno majhne roke, vztrajno naslavljal z Mali Marco. Johna Kasicha je, ko je napovedal združitev moči s Cruzom proti Trumpu, milijarder začel naslavljati z 1 od 38 Kasich, ker je guverner Ohia slavil le v eni od 38 zveznih držav, kjer so do tedaj potekale primarne volitve.

V oddaji komika Jimmyja Kimmla je Trump pojasnil, da si vzdevke za tekmece izmisli sam in so ponavadi stvar trenutnega navdiha.

Še slabše so jo odnesli politiki iz vrst demokratov. Senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ki je Trumpa med drugim označila za poraženca, je pred dnevi imenoval Pocahontas (hči indijanskega poglavarja, ki se je poročila z angleškim kolonialistom), ker je senatorka v preteklosti trdila, da ima med svojimi predniki ameriške Indijance, česar pa ni mogla dokazati. Pred tem je Warrenovi pogosto dodajal pridevnik "bedasta".

Pokvarjena in brezsrčna Hillary

Svojo najverjetnejšo tekmico na novembrskih volitvah Hillary Clinton redno označuje kot Pokvarjena Hillary (vmes je za popestritev navrgel vzdevek Brezsrčna Hillary), pri tem pa namiguje na njene dolgoletne izkušnje med washingtonsko politično elito in tesne povezave s finančniki z Wall Streeta. Navdih za takšne napade na nekdanjo prvo damo je dobil pri Bernieju Sandersu, ki že ves čas opozarja na to, kako je Clintonova po odhodu iz Bele hiše obogatela.

Tudi Sanders je ni odnesel brez vzdevka, ki mu ga je namenil Trump. Samooklicanega socialističnega demokrata milijarder naslavlja z Nori Bernie.

Od Antikrista do Gospoda mačo

Nori Bernie pa mu – tako kot številni drugi, ki jih je Trump užalil – ni ostal dolžan, poimenoval ga je Gospod mačo. Sanders je v ponedeljek v Kaliforniji svoje podpornike spomnil, da je Trump najprej sprejel njegov izziv na javno debato, potem ga je zavrnil, nato spet sprejel in nazadnje zavrnil. "Tak velik in pogumen mačo fant. Moj Bog, česa se pa boji?"

Najbolj znan oziroma razširjen vzdevek, ki se je skozi leta prijel Trumpa, je The Donald, ki mu ga je dala nekdanja žena Ivana. Njegovi vzdevki med drugim vključujejo še: Najbolj izjemen jamrač (tako se je opisal kar sam), Beli Kanye (West, ameriški raper, znan po tem, da je brez dlake na jeziku), Nevarni Donald (tako ga je poimenovala Clintonova), Forrest Trump (aluzija na filmski lik in istoimenski film Forrest Gump), Klovnski princ politike, Teflonski Don, Adut pogube, Antikrist …

Ne spreglejte