Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2013,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jeruzalem

Sreda, 13. 2. 2013, 14.32

8 let

Nogometni rasizem resna težava izraelske družbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Priljubljeni nogometni klub Beitar iz Jeruzalema je z dvema muslimanskima igralcema zbudil nasilje med svojimi navijači, dogodek pa je spodbudil vprašanja o razširjenosti rasizma.

Debata o rasizmu v nogometu je v ospredje planila potem, ko je izraelski nogometni klub Beitar Jeruzalem, ki je sicer dobro znan po navijaškem nasilju in rasizmu, podpisal pogodbo z dvema čečenskima nogometašema, ki sta po verski izpovedi muslimana. Navijači jeruzalemskega nogometnega kluba z odločitvijo lastnika kluba, sicer izraelsko-ruskega poslovneža Arkadija Gajdamaka, ni bila pretirano vesela, nasprotno, prihod dveh čečenskih muslimanov je spodbudil nasilje navijačev, predvsem tistih, ki nasprotujejo rekrutiranju muslimanskih in arabskih igralcev.

Nasilje je sicer spodbudilo debato o rasizmu v izraelski družbi, s tem pa so se v središču pozornosti pojavili ravno navijači omenjenega kluba, ki so sicer znani po rasističnih zmerljivkah in protiarabskih vzklikih, podobno vedenje pa je bolj sprejemljivo, kot bi bila izraelska družba pripravljena priznati, piše Washington Post.

"Beitar, čist za vedno" Jeruzalemski Beitar je leta 1936 ustanovilo nacionalistično mladinsko gibanje, katerega naslednica je v večji meri stranka Likud izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Beitar v svojih vrstah nima arabskih igralcev, čeprav so člani številnih drugih klubov v ligi prvakov in tudi izraelske državne reprezentance. Pretekli mesec so tako navijači Beitarja glasno nasprotovali podpisu pogodbe z muslimanskima igralcema, na tribuni so se pojavili z napisi: "Beitar, čist za vedno!", ki je nekatere spomnil na prepoved judovskih igralcev v nemških nogometnih klubih med drugo svetovno vojno.

"Nedolžnim" transparentom pa je sledil tudi požig pisarn Beitarja, pri čemer so pozneje ugotovili, da so zanj odgovorni navijači kluba, ki so sami sebe poimenovali La Familia, že dlje časa pa tudi vodstvu kluba povzročajo težave, predvsem s rasističnimi protesti. Marca lani so taki člani te skupine spodbudili vzklikanje množice z vzkliki: "Smrt Arabcem!", nato pa so se podali v bližnje nakupovalno središče in začeli pretepati Arabce.

Poostrena varnost ni preprečila rasizma Čeprav je ob požigu vodstvo kluba dejanje obsodilo, pri tem pa so celo kazensko ovadili šest svojih članov, pa tudi močno povečana varnost na zadnji tekmi v nedeljo ni preprečila vzklikanje rasističnih sloganov – več navijačev je namreč izrazilo željo, da ne želijo muslimanov in Arabcev v ekipi.

"Smo nacionalistični klub, arabski muslimani si pa nas že več kot sto let želijo ubiti, prestali smo celo več terorističnih napadov. Ko navijam za svojo ekipo, v njej ne želim nikogar, ki bi predstavljal drugo stran," je po poročanju Washington Posta povedal izraelski študent Lior Cohen, ki je poudaril, da Beitar Jeruzalem ni le nogomet, temveč tudi njihova ideologija. Komaj 15-letna Mai Mitrani je podobnega mnenja. "Beitar ima poseben karakter. Predstavlja našo identiteto, ki je izključno judovska," je povedala.

Vodstvo kluba se bori proti rasizmu Štadion kluba po novem krasi velikanski napis, ki pravi: "Nasilje in rasizem? Ne na našem igrišču." Boj vodstva kluba proti rasizmu pa sta podprla tudi jeruzalemski župan Nir Barkat in izraelski premier Benjamin Netanjahu. "Zadnja stvar, ki jo želimo, je nasilje, rasizem in bojkot. To moramo izkoreniniti iz družbe in seveda iz športnega sveta," je povedal Netanjahu.

S tem, ko je vodstvo ekipe poostrilo varnost na štadionu in zaradi vzklikanja rasističnih besed, se je jeza navijačev preusmerila na vodstvo kluba. Za radio Izrael je generalni menedžer kluba Itzik Kornfein povedal, da se proti rasizmu bojuje že več let, zadnji dogodki pa imajo po njegovem mnenju širše implikacije na izraelsko družbo, piše Washington Post. Državni tožilec in navijač Beitarja Eli Abarbanel je temu pritrdil in dejal, da je rasizem v izraelski javnosti že močno razširjen in da je nogomet njegov simptom.

Močan rasizem posledica dolgotrajnega konflikta? Tamar Hermann z Izraelskega inštituta za demokracijo pa je še povedala, da je vedenje navijačev Beitarja ekstremno izražanje rasizma značilno za družbe, ki so dolgo časa vpletene v etnične konflikte. "Vsaka družba, ki je vpletena v dolgotrajen spor, lahko razvije negativne stereotipe in demonizira nasprotno stran," je povedala Hermannova, ob tem pa dodala: "Navijači Beitar se nahajajo na radikalnem robu širokega spektra, ki se giblje med sprejetjem Arabcev z zadržanostjo in rasističnim vedenjem, ki se je oblikovalo med pripadniki specifične skupine."

Vendar pa niso vsi navijači na tekmah rasistično razpoloženi, med njimi je tudi Ovad Šazo, ki je za Washington Post povedal: "Ni mi mar, od kod prihajajo igralci, dokler so tukaj zato, da igrajo nogomet." Njegovemu mnenju pa se pridružujejo številni drugi oboževalci tega jeruzalemskega kluba, ki želijo videti konec nasilja ekstremistov.

Ne spreglejte