Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2020,
16.50

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Natisni članek

evtanazija Nizozemska

Torek, 21. 4. 2020, 16.50

3 leta, 12 mesecev

Nizozemska: evtanazija dovoljena za bolnike s hudo demenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Evtanazija. Zdravnik. Smrt. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zdravniki na Nizozemskem bodo lahko izvajali evtanazijo pri bolnikih s hudo obliko demence, tudi če po predhodno izraženi volji ne bodo več izražali eksplicitne želje po smrti, je danes razsodilo nizozemsko vrhovno sodišče.

Sodišče je odločalo na podlagi odmevnega primera evtanazije iz lanskega leta. Takrat je bila zdravnica oproščena nezakonitega ravnanja v zvezi z evtanazijo 74-letne ženske leta 2016, ki je trpela za Alzheimerjevo boleznijo. Bolnica je predhodno podala željo po evtanazijo pred namestitvijo v dom z oskrbo, a obenem navedla, da želi sama določiti primeren čas, piše STA.

Pred premestitvijo bolnice v tovrstno ustanovo je zdravnica odločila, da je v skladu z njeno predhodno izjavo čas za evtanazijo, kar sta potrdila še dva zdravnika. Primer je bil deležen veliko pozornosti zaradi načina, kako je bila evtanazija izvedena, saj so ženski v kavo pred tem resda dali sedativ, a so jo morali njeni družinski člani med postopkom kljub temu fizično zadržati, poroča STA.

Tožilstvo je zdravnico obtožilo, da je evtanazijo izpeljala brez ustreznega predhodnega posvetovanja z bolnico, češ da se je ta morebiti premislila. Sodišča nižje stopnje so zdravnico oprostila nezakonitega ravnanja in tožilstvo je tožbo opustilo. Primer je bil z namenom pravne razjasnitve napoten na vrhovno sodišče.

To je danes odločilo, da lahko zdravnik pri ljudeh v napredovali fazi demence izvrši predhodno napisano prošnjo za evtanazijo. Mora pa to potekati v skladu s strogimi pravili, ki jih je glede evtanazije določila država, vključno s prisotnostjo neznosnega trpljenja pri bolniku in potrditvijo še vsaj dveh zdravnikov. Obvezen pogoj je tudi, da je bolnik za evtanazijo zaprosil, preden je bolezen napredovala do faze, v kateri ni več mogel izražati svoje volje, še navaja STA.

Današnja odločitev vrhovnega sodišča je potrdila predhodne razsodbe sodišč nižjih stopenj, ki so se prav tako strinjala, da je 64-letna zdravnica delovala v skladu z postopki, ki jih določila vlada.

Nizozemska je evtanazijo legalizirala leta 2002, kmalu zatem ji je sledila sosednja Belgija.

Ne spreglejte