Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2023,
14.07

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

šola Nizozemska telefon

Sreda, 5. 7. 2023, 14.07

9 mesecev, 3 tedne

Nizozemska bo prepovedala mobilne telefone v učilnicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
šola šolarji učenci | Odločitev nizozemske vlade sledi podobni odločitvi, kot jo je prejšnji teden sprejela Finska, že pred petimi leti pa so podoben ukrep sprejeli tudi v Franciji, kjer so prepovedali uporabo mobilnih telefonov v javnih šolah za učence med 3. in 15. letom starosti. | Foto Thinkstock

Odločitev nizozemske vlade sledi podobni odločitvi, kot jo je prejšnji teden sprejela Finska, že pred petimi leti pa so podoben ukrep sprejeli tudi v Franciji, kjer so prepovedali uporabo mobilnih telefonov v javnih šolah za učence med 3. in 15. letom starosti.

Foto: Thinkstock

Nizozemska vlada je v torek naznanila, da bo z začetkom prihodnjega leta v učilnicah prepovedala uporabo mobilnih telefonov, tablic in pametnih ur, da bi zmanjšali motnje pozornosti pri pouku, poročajo tuje tiskovne agencije. Na Nizozemskem menijo, da uporaba mobilnih telefonov v šolah povzroča slabše učne rezultate.

"Vse več je dokazov, da uporaba mobilnih telefonov med poukom škodljivo vpliva na učence, ki se slabše osredotočajo in dosegajo slabše rezultate," je ob najavi prepovedi sporočila nizozemska vlada.

Minister za izobraževanje Robbert Dijkgraaf je dejal, da upa, da bo ta korak sprožil "kulturno preobrazbo" in pozitivno vplival na procese učenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kaj pa v slovenskih šolah?

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (MVI) ne načrtujejo zakonskih sprememb, s katerimi bi na nacionalni ravni prepovedali uporabo mobilnih telefonov, tablic in pametnih ur. "Osnovne šole lahko sicer z internimi akti (pravila šolskega reda) individualno prepovejo ali pa omejijo uporabo mobilnih telefonov, pri čemer se prakse po različnih osnovnih šolah razlikujejo. Na MVI tudi ne zaznavamo, da bi ravnatelji oziroma ostali strokovni delavci pozivali k spremembi zakonodaje v tej smeri," so še pojasnili na slovenskem ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.
Šolsko kosilo
Novice Uradno: vsi osnovnošolci bodo imeli brezplačna kosila

Ukrep naj bi začel veljati 1. januarja

Ukrep naj bi začel veljati 1. januarja 2024, vlada pa je ob tem pozvala vodstva šol, naj se do oktobra skupaj z učitelji, starši in učenci dogovorijo o internih pravilih. Izjeme bodo mogoče pri urah digitalnih veščin ali v primeru, ko pametne naprave potrebujejo učenci s posebnimi potrebami ali drugimi zdravstvenimi težavami, poroča nemški medij Deutsche Welle.

Odločitev nizozemske vlade sledi podobni odločitvi, ki jo je prejšnji teden sprejela Finska, že pred petimi leti pa so podoben ukrep sprejeli tudi v Franciji, kjer so prepovedali uporabo mobilnih telefonov v javnih šolah za učence med tretjim in 15. letom.

Različne pristope za omejevanje uporabe mobilnih telefonov v šolah se odločajo številne države in regije po vsem svetu, ponekod pa ukrepe na tem področju raje prepuščajo šolam.

Osnovna šola
Novice Odstopila ravnateljica dolenjske šole, na kateri naj bi učitelj spolno zlorabil učenca
Ne spreglejte