Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
14.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

revščina delo uspeh

Četrtek, 9. 1. 2014, 14.23

7 let, 12 mesecev

Niso imeli prebite pare, danes so milijarderji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Otroštvo so preživeli v revščini, opravljali različna dela, da so preživeli, nato pa so se odločili, da svoje sanje spremenijo v delo in uspeli. Povsem sami.

Predstavljamo vam zgodbe nekaterih ljudi, ki jim je kljub nešteto oviram in težkemu življenju le uspelo in so danes med najbogatejšimi ljudmi na svetu. Zbrali so jih novinarji Večernjega lista.

Howard Schultz, Starbucks Howard je otroštvo preživel v mestu Canarsie v subvencioniranem stavbnem kompleksu za revne. Njegov oče Fred je bil neizobražen, kruh pa je služil kot voznik kamiona. Po tem, ko je Howard diplomiral, se je zaposlil v podjetju Xerox, nato pa je odšel v Hammarplast. Nato je spoznal malo podjetje Starbucks, ki je imel v tistem času komaj pet prodajnih mest, prelom pa se je zgodil leta 1982, ko se je Howard odločil, da se pridruži podjetju, in iz njega ustvaril prepoznavno blagovno znamko.

Shahid Khan Pakistanec, ki je prišel v ZDA zato, da bi uresničil svoje sanje. Kot študent v Illinoisu je delal kot pomivalec posode v restavracijah, da si je lahko plačal študij. Danes je lastnik enega največjih zasebnih podjetij v ZDA Flex-N-Gate, prav tako pa je lastnik NFL-Jacksonville Jaguars in nogometnega kluba Fulham. Njegovo premoženje je bilo leta 2013 ocenjeno na skoraj štiri milijarde dolarjev.

Kirk Kerkorian, lastnik luksuznih hotelov Bogataš, čigar premoženje znaša malo manj kot štiri milijarde dolarjev, ni imel lahkega življenja. V osmem razredu je pustil šolo, da bi lahko pomagal svoji revni armenski družini. Nekaj časa za tem je postal boksar, med drugo svetovno vojno pa je delal za britansko kraljevo vojno letalstvo (Royal Air Force). Interes in uspeh je nato našel v gradnji številnih luksuznih hotelov v Las Vegasu.

John Paul DeJoria DeJoria je za preživetje začel delati, še preden je bil star deset let. Prodajal je božične čestitke in časopise, da bi pomagal svoji družini. Pozneje je živel v rejniški družini in bil celo član tolpe, preden je odšel v vojsko. Po končani srednji šoli in odsluženju z odliko v ameriški mornarici, je John Paul storil vse, da bi dosegel svoj cilj: od prodaje enciklopedij do dela na bencinski črpalki.

Nekaj časa je bil celo brezdomec, a tudi takrat se ni vdal, zbiral je prazne steklenice, da je lahko preživel. Sčasoma je John Paul svoj talent izkoristil pri delu v več podjetjih za nego las in kozmetike, preden je postal samostojni svetovalec. To je bilo leta 1980, ko se je povezal s prijateljem Paul Mitchellom in sta skupaj postavila temelje za začetek John Paul Mitchell Systems, linije izdelkov za lase.

Ralph Lauren Lauren je končal srednjo šolo v Bronxu v New Yorku, pozneje pa je pustil študij in se pridružil vojski. Nato se je zaposlil pri Brooks Brothers, najstarejšem proizvajalcu moških oblačil v ZDA. Pri 26 letih je oblikoval kravato, katere navdih je dobil ob pogledu na kravato, ki jo je nosil Douglas Fairbanks Jr., vendar je podjetje, v katerem je takrat delal, njegovo idejo zavrnilo.

Odločil se je ustanoviti svoje lastno podjetje, prek katerega je prodajal kravate, ki so pozneje dobile ime Polo. Leta 1970 je oblikoval prvo moško kolekcijo oblek, dve leti pozneje pa še žensko. Velik uspeh je požel tudi kot kostumograf v filmu The Great Gatsby. Njegovo premoženje je bilo leta 2013 ocenjeno na 7,7 milijarde dolarjev.

Francois Pinault, Kering Francois Pinault ima danes poleg 15 milijard dolarjev v lasti več modnih znamk, med njimi Gucci, Alexander McQueen in Yves Saint Laurent. Je tudi predsednik uprave in večinski lastnik modnega konglomerata Kering. Ni pa od nekdaj bogat in uspešen. Ker so bili doma revni, je pustil šolo in pomagal doma na očetovi žagi.

George Soros Kot najstnik je George pobegnil z rodne Madžarske v London, kjer se je vpisal na londonsko ekonomsko šolo, hkrati pa je delal tudi kot natakar. Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja je odšel v ZDA, tam pa ga je pritegnil Wall Street. Do leta 1969 je bila njegova kariera dokaj nespektakularna. Pozneje je ustanovil sklad Quantum, ki je eden najimpresivnejših investicijskih strojev na svetu. V osmih letih od zadnjih štiriindvajsetih je uradno ustvaril dobiček več kot 50 odstotkov, v dveh letih celo več kot 100 odstotkov.

Larry Ellison, Oracle Rodila ga je mama samohranilka, odraščal pa je s teto in stricem v Chicagu. Ko je teta umrla, je pustil študij in se preselil v Kalifornijo, kjer je opravljal različna dela in se s tem preživljal. Leta 1977 je osnoval podjetje Oracle za razvoj programske opreme, ki je danes eno izmed največjih na tem področju. Njegovo premoženje naj bi prejšnje leto znašalo 41 milijard dolarjev.

Ne spreglejte