Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2014,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina konferenca

Sobota, 1. 2. 2014, 12.41

8 let

"Nikjer ni boj za demokracijo danes pomembnejši kot v Ukrajini"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vprašanje prihodnosti Ukrajine, ki jo že tri mesece pretresajo protivladni protesti, je danes v ospredju varnostne konference v Münchnu in je poskrbelo za vročo razpravo med EU in Rusijo.

Rusija je tako Evropsko unijo obtožila dvojnih standardov. Podporo ukrajinskemu narodu so sicer izrekle tudi ZDA.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je v svojem govoru drugega dne konference med drugim dejal, da je prihodnost Ukrajine v Evropski uniji in da je ponudba glede pridružitvenega sporazuma, ki ga je EU ponudila Kijevu, še vedno na mizi.

Ruski minister Lavrov EU-ju: Zakaj branite nasilne proteste in napade na policijo Prav odpoved podpisa pridružitvenega sporazuma s strani Kijeva, za kar naj bi bil kriv pritisk Rusije, je v Ukrajini sprožila množične proteste, ki so se delno sprevrgli tudi v nasilje.

Prav na to se je v svojem nastopu na konferenci navezal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je na EU naslovil vprašanje, zakaj brani nasilne proteste in napade na policijo v Ukrajini ter kaj ima to opraviti z demokracijo. Lavrov je prepričan, da EU takih dejanj ne bi dopuščala v svojih državah, poroča britanski BBC.

"Nikjer ni boj za demokracijo danes pomembnejši kot v Ukrajini" Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa je menil, da mora Ukrajina sama svobodno izbrati svojo pot, brez vsakršnega pritiska. Ob tem je opozoril na spoštovanje demokratičnih načel in vladavine prava.

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je izrazil podporo ZDA in Evropske unije ukrajinskemu narodu. "Nikjer ni boj za demokracijo, evropsko prihodnost danes pomembnejši kot v Ukrajini," je v govoru pred političnimi voditelji in diplomati poudaril Kerry in dodal, da ZDA in EU stojita ukrajinskemu narodu v tem boju ob strani.

Kerry naj bi se ob robu konference danes sestal tudi z voditelji ukrajinske opozicije in jim izrekel podporo.

Ukrajinska opozicija je sicer zavrnila ponudbo Združenih narodov o posredovanju med ukrajinsko vlado in opozicijo.

Za opozicijo udeležba ZN na pogajanjih kot zadnja možnost "Na tej točki moramo problem Ukrajine rešiti prek neposrednega stika z zahodnimi partnerji," je po srečanju z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom ob robu konference dejal eden od ukrajinskih opozicijskih voditeljev Arsenij Jacenjuk. Kot je pojasnil za rusko tiskovno agencijo Interfax, bi udeležbo ZN v pogajanjih uporabili kot zadnjo možnost.

Krizi v Ukrajini se kljub temu, da je predsednik Viktor Janukovič ugodil nekaterim zahtevam protestnikov, nadaljuje. V začetku tedna je odstopil premier, parlament pa je razveljavil sporno zakonodajo, uperjeno proti protestnikom.

Ne spreglejte