Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2012,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nicolas Sarkozy

Četrtek, 4. 10. 2012, 10.51

8 let

Nicolas Sarkozy napovedal kandidaturo za prihodnje predsedniške volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy se naj bi čez pet let znova potegoval za predsedniški stolček.

Že nekaj časa se je ugibalo, ali bo nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy znova kandidiral za predsednika. Iz ministrskih vrst pa je zdaj slišati, da je Sarkozy že napovedal vrnitev na politične odre. Nekdanji minister za kmetijstvo Bruno Le Maire naj bi za francoski časnik Le Canard Enchaine povedal, da je Sarkozy napovedal svojo kandidaturo ravno zaradi tega, ker preprosto nima druge izbire.

"Glede na to, v kakšnih razmerah je država, čez pet let ne bom imel druge izbire," je Sarkozyjeve besede povzel njegov nekdanji minister za kmetijstvo. "Vprašanje tukaj ni, ali se bom vrnil, ampak ali imam moralno izbiro do Francije, da se ne vrnem. Moralno ne morem zavreči Francozov," naj bi še dejal Sarkozy.

Francozi niso naklonjeni Hollandu Čeprav je v tesni bitki za predsedniški stolček letos zmagal Francois Hollande, pa mu javna podpora strmo pada, saj so številni Francozi prepričani, da je bil prepočasen pri reševanju gospodarske krize in čedalje višje brezposlenosti. K njegovi rastoči nepriljubljenosti pa je pripomogla tudi napoved o zvišanju davkov za najpremožnejše.

Sarkozyjeva napoved pa je že dvignila nekaj obrvi, predvsem med tistimi, ki so prepričani, da je Sarkozy v svojem predsedniškem mandatu dosegel bore malo. Čeprav je Sarkozy sebe videl kot francosko Margaret Thatcher, ki bo reformiral državo, pa je nesrečno predsednikoval ravno v času, ko so se razmere v gospodarstvu začele slabšati.

Obtožbe o korupciji vztrajno zanika Sarkozy pa se je za kandidaturo odločil, čeprav proti njemu teče preiskava zaradi suma korupcije. Oblasti preiskujejo, ali je bil Sarkozy vpleten v afero Karači, kot so jo poimenovali francoski mediji, v kateri gre za ilegalno prodajo orožja v Pakistan in za umor enajstih francoskih delavcev v bombnem napadu. Pojavljajo pa se tudi namigovanja, da je Sarkozy prejel milijone britanskih funtov neposredno od nekdanjega libijskega predsednika Gadafija. Sarkozy je sicer že pred časom zanikal vse obtožbe.

Ne spreglejte