Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 12. 2021,
14.48

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

vizum testiranje Rusija

Sreda, 29. 12. 2021, 14.48

2 leti, 3 mesece

Nezaželeni gosti: v Rusijo le z negativnim izvidom testa na okužbo s HIV, sifilis …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Moskva | Foto Pexels

Foto: Pexels

V Rusiji je danes v veljavo stopil zakonski amandma, ki za tujce, ki v državi ostanejo več kot tri mesece, odreja obvezne periodične zdravniške preglede. Po novih pravilih se bodo s 1. januarjem ti morali na vsake tri mesece testirati, med drugim na tuberkulozo, sifilis in okužbo s HIV.

Tujci bodo morali opraviti test na sifilis, tuberkulozo, gobavost, mamila in okužbo s HIV ter z novim koronavirusom, prav tako bodo morali oblastem pustiti prstne odtise in biometrično fotografijo. Osebe, ki so izvzete iz novih predpisov, so diplomati, državljani Belorusije in otroci, mlajši od šest let.

Rusko ministrstvo za zdravje je sredi decembra sicer sporočilo, da testov dejansko ne bo treba opravljati vsake tri mesece, kljub temu da uredba, ki spremlja zakon, navaja, da bodo zdravniška potrdila veljavna le tri mesece.

Novice Umrl Putinov kritik: nag je padel iz petega nadstropja #video

Nezaželeni gosti

Tistim osebam, ki bodo imele pozitiven izvid testa na katerokoli navedeno okužbo ali nalezljivo bolezen, vizuma ne bodo odobrili, vsi obstoječi vizumi pa bodo preklicani. Takšne osebe bodo označili kot "nezaželene" in bodo primorane zapustiti državo, poroča na spletni strani nemški Deutsche Welle.

Nova pravila so že izzvala močno nasprotovanje številnih tujih poslovnih organizacij v Rusiji, vključno z ameriško gospodarsko zbornico in združenjem evropskih podjetij. Po navedbah do Kremlja kritičnega ruskega časnika Nova Gazeta, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, bi lahko šlo pri obveznih zdravniških pregledih za tujce za diskriminacijo.

Tuji menedžerji

Nemško-ruska gospodarska zbornica (AHK) je opozorila, da bi pravila ob doslednem izvajanju lahko imela posledice na rusko gospodarstvo. Če bodo prizadeti predstavniki podjetij, obstaja tveganje, da bi se "tuji menedžerji, ki so pomembni za Rusijo, v velikem obsegu odvrnili od nje", so sporočili z AHK. Zbornica je rusko vlado že pozvala k omilitvi pravil.

Natova vojaška vaja
Novice Rusija svari Nato: Tveganje za oborožen spopad je ...
Vladimir Putin
Novice Putin: Pripravljenost Washingtona na pogovore o Natu je pozitivna
Ne spreglejte