Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 2. 2018,
11.52

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

2

Natisni članek

Poljska holokavst Benjamin Netanjahu Mateusz Morawiecki

Nedelja, 18. 2. 2018, 11.52

6 let, 2 meseca

"Nezaslišana" izjava poljskega premierja o Judih in holokavstu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

2

Mateusz Morawiecki | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izraelski premier Netanjahu se je ostro odzval na sobotno izjavo poljskega kolega Morawieckega o tem, da so bili med sodelavci nacistov in sostorilci holokavsta tudi Judi. Netanjahu, ki se udeležuje varnostne konference v Münchnu, je te besede označil kot "nezaslišane".

Kot je dodal Benjamin Netanjahu, izjave Mateusza Morawieckega kažejo na "nesposobnost razumeti zgodovino" in na "pomanjkanje občutka za tragedijo našega naroda".

Kaj je dejal Poljak?

Morawiecki je v soboto v Münchnu odgovarjal na vprašanje nekega izraelskega novinarja o tem, ali bi bil v skladu z novim zakonom nekdo, ki bi izjavil, da so bili med Poljaki sodelavci nacistov in sostorilci pri holokavstu, na Poljskem obravnavan kot zločinec.

Premier je novinarju odgovoril, da seveda ni tako in da nekdo, ki bi dejal, da so obstajali tudi poljski sostorilci, nikakor ne bi bil kaznovan in obravnavan kot zločinec. Kot je nadaljeval, so poleg nemških krivcev obstajali tudi poljski - tako kot tudi judovski, ruski, ukrajinski in še kateri.

Sporni poljski zakon o holokavstu

Odnosi med Poljsko in Izraelom so se nedavno poslabšali zaradi sprejetja spornega poljskega zakona o holokavstu, ki prepoveduje označevanje nacističnih koncentracijskih taborišč, ki so med drugo svetovno vojno delovala na tleh današnje Poljske, za poljska taborišča, in tudi navedbe, da naj bi Poljaki med vojno sodelovali z nacisti pri iztrebljanju Judov.

Med sprejemanjem zakona o holokavstu so se na ulice Varšave podali tako njegovi podporniki kot nasprotniki. Transparent s napisom "Antisemitizem je ozdravljiv" pripada drugim. | Foto: Reuters Med sprejemanjem zakona o holokavstu so se na ulice Varšave podali tako njegovi podporniki kot nasprotniki. Transparent s napisom "Antisemitizem je ozdravljiv" pripada drugim. Foto: Reuters

Zakon je nemudoma sprožil proteste Izraela, saj naj bi odpiral vrata za zanikanje prave zgodovine. Med drugim naj bi omogočal kazenski pregon preživelih holokavsta, ki bi na primer pričali o sodelovanju posameznih Poljakov pri ubijanju ali pri predajanju Judov Nemcem. V Varšavi zatrjujejo, da ni tako.

Kljub kritikam, tudi iz ZDA in Nemčije, sta oba domova poljskega parlamenta ta mesec zakon potrdila. Podpisal ga je tudi poljski predsednik Andrzej Duda, s čimer je zakon začel veljati, a ga je obenem poslal v presojo ustavnemu sodišču, ki bo zdaj imelo končno besedo.

Ne spreglejte