Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2011,
16.09

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nevladne organizacije konflikt interesov poslanci

Sobota, 4. 6. 2011, 16.09

4 leta, 10 mesecev

Nevladne organizacije izpostavile konflikt interesov med evropskimi poslanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropski parlament bi moral svojim članom prepovedati opravljanje ostalih služb, zaradi katerih prihaja do konflikta interesov, je v objavljenem poročilu opozorila skupina nevladnih organizacij.

Poročilo je zajelo 433 od skupno 736 parlamentarcev in ugotovilo, da jih kar 151 opravlja še eno službo. Med najbolj problematičnimi so tudi odvetniki Med 60 najbolj "problematičnimi" poslanci so v poročilu organizacij Corporate Europe Observatory, Lobby Control in Spinwatch odvetniki, svetovalci in člani upravnih odborov družb, ker je že narava njihovega dela takšna, da morajo delovati v svojem lastnem interesu ali v interesu koga drugega oz. organizacije. Direktor podjetja za plastiko lobiral proti plastičnim vrečkam Izstopa primer Britanca Nirja Deve, neizvršnega direktorja podjetja za plastiko, ki naj bi po pisanju britanskega časnika The Times med uradnim obiskom na Barbadosu lobiral proti prepovedi plastičnih vrečk.

"Naša raziskava kaže, da ima veliko preveč evropskih poslancev še drugo službo, ki lahko botruje konfliktu interesov. Skrajni čas je, da parlament uvede pravila, s katerimi bi to preprečili," je poudarila Vicky Cann iz organizacije Corporate Europe Observatory. Poročilo zato poziva Evropski parlament k prepovedi plačane druge službe za evropske poslance in zaostritvi pravila glede poročanja o dohodku, ki bi lahko znašal največ 15 odstotkov njihove letne plače.

Slovenski poslanci v raziskavi niso bili zajeti Nevladne organizacije so v raziskavi zajele poslance iz Avstrije, Belgije, Cipra, Danske, Francije, Nemčije, Grčije, Irske, Malte, Nizozemske, Španije, Švedske in Velike Britanije. Z njo so se odzvale na korupcijski škandal v Evropskem parlamentu, zaradi katerega je med drugim marca odstopil evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler.

Ne spreglejte