Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 2. 2016,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZDA ameriške volitve demokrati republikanci Hillary Clinton Donald Trump

Nedelja, 21. 2. 2016, 7.25

8 let

Nevada podprla Hillary Clinton, Južna Karolina pa Donalda Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsedniška tekma v Združenih državah Amerike je vse bolj vroča. Demokrati so se ustavili v Nevadi, republikanci pa v Južni Karolini.

Na strankarskih zborovanjih (caucus) demokratov v Nevadi je večino glasov pobrala predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Senatorja iz Vermonta Bernieja Sandersa je premagala s 53 odstotki proti 47 odstotkom. Osvojila je tudi 19 delegatov iz države za nacionalno konvencijo stranke.

Clintonova je najprej razglasila zmago na Twitterju, Sanders pa ji je takoj čestital, vendar zatrdil, da ima njegova kampanja še vedno močnejši veter v hrbet. Sanders je osvojil 15 delegatov. Za končno zmago jih je potrebno zbrati skupno 2383.

V zmagoslavnem govoru je ponovila svoje teme iz kampanje in med drugim dejala, da ne verjame v delitve in da bo delala za vse Američane.

Sanders zmanjšal zaostanek Sanders je poudaril, da mu je uspelo krepko zmanjšati ogromno prednost, ki jo je imela Clintonova v anketah Nevade še konec lanskega leta. Clintonova je do zdaj zmagala v Iowi, Sanders pa v New Hampshiru.

Demokrata se bosta čez teden dni pomerila na strankarskih volitvah v Južni Karolini, kjer pa so tokrat volili republikanci.

Južna Karolina za Donalda Trumpa Republikanci so imeli v Južni Karolini predhodne volitve (primariers), zmagal pa je Donald Trump. Osvojil je 33 odstotkov glasov in 44 delegatov za konvencijo. Skupaj jih ima 61, za zmago pa jih je potrebnih 1237. Iz Južne Karoline bo dobil še nekaj delegatov, ki gredo zmagovalcem posameznih kongresnih okrožij.

Na drugo mesto se je s 23 odstotki glasov uvrstil kandidat vodstva stranke in tradicionalnih republikancev, floridski senator Marco Rubio, ki je doslej zbral deset delegatov.

Jeb Bush odstopil Šele tretji je bil predstavnik konservativnega krila stranke Ted Cruz, ki je osvojil 22 odstotkov glasov pred nekdanjim guvernerjem Floride Jebom Bushem. Ta je osvojil le nekaj več glasov kot guverner Ohia John Kasich, s katerim sta si razdelila okoli osem odstotkov glasov. Zadnji je bil s sedmimi odstotki temnopolti zdravnik Ben Carson.

Jeb Bush, ki je podobno kot guverner New Jerseyja Chris Christie v New Hampshiru, vse stavil na Južno Karolino, je po slabem izidu odstopil iz predsedniške dirke.

Melanija je spregovorila Trump je po zmagi svojim podpornikom povedal, da je zmagovati čudovito, spregovorila pa je tudi njegova žena slovenskega rodu Melanija Trump, ki je menila, da bo njen mož najboljši predsednik ZDA. "On vas ima rad," je navdušenim Trumpovim privržencem v Columbii povedala Melanija. Njen mož je čestital konkurenci, vendar obenem napovedal, da se vojna nadaljuje.

Trump je z zmago osvojil 38 delegatov za konvencijo, osvojil pa bo še večino od 12 delegatov, ki jih dobijo zmagovalci posameznih okrožij po državi. Do zdaj jih je zbral najmanj 55, za končno zmago pa jih potrebuje 1.237.

Trump je po drugem mestu v Iowi in prvem mestu v New Hampshiru osvojil tudi konservativno Južno Karolino.

Ne spreglejte