Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2013,
21.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimir Putin Benjamin Netanjahu

Sreda, 20. 11. 2013, 21.01

8 let

Netanjahu nepopustljiv do Irana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v Moskvi po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom vztrajal, da je za rešitev iranskega jedrskega vprašanja potrebna "realna" rešitev.

Putin pa je izrazil optimizem in upanje na rešitev iranske jedrske krize, ki bo sprejemljiva za vse. "Vsi si želimo diplomatske rešitve, a to mora biti realna rešitev," je o iranskem jedrskem programu dejal Netanjahu. Po njegovem bi morala takšna rešitev vključevati zaustavitev bogatenja urana in delovanja centrifug, podobno kot je Sirija dovolila uničenje vsega svojega kemičnega orožja.

Netanjahu: Menimo, da je mogoče dobiti boljši sporazum Netanjahu je ponovil, da iranska jedrska aktivnost in "poskusi razvoja jedrskega orožja" ostajajo glavna grožnja za obstoj Izraela ter mir in varnost v svetu. "Menimo, da je mogoče dobiti boljši sporazum, a to zahteva odločnost," je še poudaril.

Putin je po drugi strani izrazil upanje, da bo "v bližnji prihodnosti najdena za vse sprejemljiva rešitev" za končanje krize. "Kot kažejo posvetovanja v Ženevi, obstaja možnost za to. Upam, da bodo pogovori, ki se nadaljujejo danes v Ženevi, prinesli rezultate," je dodal.

Izrael je že večkrat posvaril, naj šesterica svetovnih sil, ki se z Iranom pogaja o rešitvi jedrskega vprašanja, ne naseda Teheranu in naj ne omili sankcij, ne da bi od Teherana zahtevala zaustavitev spornega jedrskega programa.

Iran in šesterica sta nov krog pogajanj o osnutku sporazuma o rešitvi začela danes, Netanjahu pa se je odločil sprožiti novo ofenzivo proti popuščanju mednarodne skupnosti Iranu. Po srečanju s Putinom naj bi se v petek v Jeruzalemu sestal še z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem.

Medtem ko se zahodne države in Izrael bojijo, da Iran razvija jedrsko orožje, Teheran vztraja, da je njegov jedrski program izključno miroljubne narave in da ima do njega vso pravico.

Ne spreglejte