Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 8. 2014,
14.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mont Blanc

Ponedeljek, 18. 8. 2014, 14.28

7 let, 12 mesecev

Nesreča na Mont Blancu: tveganje, ki se ga mora zavedati vsak alpinist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na gorskem masivu Mont Blanc v Franciji so se znova smrtno ponesrečili alpinisti. Dva plezalca in njun vodnik so padli 800 metrov v globino in umrli.

"Zaradi padca 800 metrov v globino niso imeli nobene možnosti," je sporočila policija in dodala, da so alpinisti po vsej verjetnosti padli s slemena, ki vodi do bližnje koče. Po navedbah policije še preiskujejo vzrok padca, a so ob tem dodali, da so bile vremenske razmere ugodne.

Iskanje se je začelo že v soboto Trupla ponesrečenih so reševalne ekipe s helikopterji odkrile v nedeljo pozno zvečer blizu vrha Aiguille du Midi, visokega 3.842 metrov. Iskanje se je sicer začelo že v soboto zvečer.

Petdesetletni vodnik je imel po besedah predsednika združenja mednarodnih gorskih vodnikov Denisa Crabieresa 25 let izkušenj. "Težko bi našli koga, ki bi to območje poznal bolje kot on. Pot, na kateri so bili plezalci, ni bila tehnično zahtevna, lahko pa postane nevarna pod nekaterimi pogoji," je še pojasnil.

Dvajset mrtvih samo v tej plezalni sezoni Gre za najnovejšo smrtonosno nesrečo na tem gorskem masivu. Prejšnji teden je šest alpinistov na vrhu Aiguille d'Argentiere padlo 250 metrov v globino.

S tem je število mrtvih in pogrešanih v nesrečah na Mont Blancu od začetka plezalne sezone naraslo na 20.

Kot nam je že ob prejšnji nesreči pojasnil alpinist Viki Grošelj, so francoske Alpe vse leto približno enako nevarne, saj so visoke več kot štiri tisoč metrov. "Tam so tudi sredi poletja razmere pri teh višinah skoraj himalajske," je pojasnil.

Morda lahko večje število nesreč pripišemo tudi dejstvu, da je poletje najprimernejša sezona za plezanje v Centralnih Alpah, zato je tudi obisk velik.

Takšne nesreče se nenehno dogajajo Vendar alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič pravi, da takšne nesreče težko pripišemo čemurkoli. "Nesreča, ki se je na primer zgodila prejšnji teden, je nesreča, ki se lahko zgodi vsakomur," je povedal. Ob tem je dodal, da se takšne nesreče nenehno dogajajo in da je to preprosto tveganje, ki se ga mora zavedati vsak alpinist.

Pri takšnem podvigu je zato treba preveriti, kakšne so razmere, se na njih pripraviti, alpinisti pa morajo paziti tudi, da se ne podajajo na ture, ki jim niso dorasli, je navedel Jakofčič.

Ne spreglejte