Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

poslanci plača

Torek, 11. 2. 2014, 10.25

8 let

Nemškim poslancem višje plače, manjše pokojnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Velika koalicija v Nemčiji bo poslancem zvišala plačo. Poslanska plača se bo po dveh zvišanjih, vsakič za 415 evrov, povzpela na raven plače vrhovnih sodnikov, ki znaša 9.082 evrov.

Po prvotnem zvišanju plač v okviru širše reforme se bodo prejemki izvoljenih predstavnikov ljudstva zviševali samodejno, predvideva predlog zakonodaje, ki so jo potrdili v poslanskih skupinah unije (CDU/CSU) kanclerke Angele Merkel in socialdemokratov (SPD).

Julija naj bi se tako plače poslancev zvišale z zdajšnjih 8.252 na 8.667 evrov. Leta 2015 bo sledil še drugi korak, zvišanje za še 4,8 odstotka. Poslanske plače v Nemčiji so se nazadnje zvišale na začetku leta 2013.

Za poslance letos 1,7 milijona več Država računa, da jo bodo poslanci letos stali 1,7 milijona evrov več, leta 2015 pa bodo morali zagotovili 3,5 milijona dodatnih sredstev za njihove plače. Od leta 2016 naj bi bili prejemki poslancev vezani na povprečno nemško bruto plačo, usklajevali se bodo vsakega 1. julija glede na podatke nemškega statističnega urada.

Reforma predvideva tudi dodatne prejemke za predsednike odborov, preiskovalnih odborov in komisij. Dodatek naj bi znašal 15 odstotkov plače. Do zdaj so v nemškem parlamentu na dodatne prejemke lahko računali le predsednik in njegovi namestniki.

Bodo pa poslanci morali privoliti v manjše pokojnine. Do zdaj so namreč prejemali 67,5 odstotka plače na 27 let mandata, ta delež pa se bo znižal na 65 odstotkov. Ukinili jim bodo tudi možnost zgodnje upokojitve pri 57 letih, tako da bo spodnja meja za upokojitev 63 let.

Strožje kazni za podkupovanje Zaostrila se bodo tudi pravila v zvezi s podkupovanjem. Podkupovanje in prejemanje podkupnine se bosta od zdaj lahko kaznovala z do petimi leti zapora ali denarno kaznijo. Širša bo tudi definicija korupcije, saj so lahko bili do zdaj poslanci kaznovani le, če so "prodali" svoj glas v točno določenem glasovanju. Od zdaj bo kazen veljala v primeru kakršnegakoli iskanja koristi zase ali tretjo osebo, če bo v okviru svojega mandata poslanec po navodilu ali naročilu nekaj storil ali opustil.

Ne spreglejte