SiolNET. Novice Svet
1,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemčija z rekordnim izvozom orožja

1,26

termometer

Tank Leopard |  | Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

Nemški izvoz orožja bo letos rekorden, predvsem zaradi dobave orožja Ukrajini. Že v prvih treh četrtletjih je namreč vlada odobrila izvoz orožja in vojaške opreme v višini 8,76 milijarde evrov, kar je več kot v celotnem lanskem letu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija bo po napovedih oblasti tako skoraj zagotovo presegla rekord iz leta 2021, ko je bil odobren izvoz orožja v vrednosti 9,35 milijarde.

Več kot tretjino izvoznih dovoljenj v vrednosti 3,3 milijarde evrov je Nemčija izdala za Ukrajino. To pomeni, da se bo izvoz za državo, ki jo je februarja lani napadla Rusija, v primerjavi z enakim obdobjem lani več kot početveril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dresden Novice Je ta velika evropska država res na poti v zaton?

Izvoz v vrednosti 4,33 milijarde evrov je bil odobren za članice EU in Nata ter države, kot so Japonska, Švica, Avstralija in Nova Zelandija. Največji delež izvoza, in sicer 1,03 milijarde evrov, pa bo namenjen Madžarski.

Tudi za preostale države je bila do konca septembra odobrena večja količina izvoza orožja kot v celotnem lanskem letu. Ta sicer znaša 1,16 milijarde evrov. Največji delež bo namenjen Južni Koreji, za katero je bila odobrena dobava orožja v vrednosti 251 milijonov evrov.

Nemčija denar Posel danes Inflacija: Nemška podjetja bodo dražila izdelke in storitve Sončna elektrarna Avtomoto 300 milijonov evrov subvencij razgrabili v 24 urah
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin