Ponedeljek,
2. 10. 2023,
17.12

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

Natisni članek

orožje trgovina Nemčija

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 17.12

1 leto

Nemčija z rekordnim izvozom orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,26
Tank Leopard | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Nemški izvoz orožja bo letos rekorden, predvsem zaradi dobave orožja Ukrajini. Že v prvih treh četrtletjih je namreč vlada odobrila izvoz orožja in vojaške opreme v višini 8,76 milijarde evrov, kar je več kot v celotnem lanskem letu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija bo po napovedih oblasti tako skoraj zagotovo presegla rekord iz leta 2021, ko je bil odobren izvoz orožja v vrednosti 9,35 milijarde.

Več kot tretjino izvoznih dovoljenj v vrednosti 3,3 milijarde evrov je Nemčija izdala za Ukrajino. To pomeni, da se bo izvoz za državo, ki jo je februarja lani napadla Rusija, v primerjavi z enakim obdobjem lani več kot početveril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dresden
Novice Je ta velika evropska država res na poti v zaton?

Izvoz v vrednosti 4,33 milijarde evrov je bil odobren za članice EU in Nata ter države, kot so Japonska, Švica, Avstralija in Nova Zelandija. Največji delež izvoza, in sicer 1,03 milijarde evrov, pa bo namenjen Madžarski.

Tudi za preostale države je bila do konca septembra odobrena večja količina izvoza orožja kot v celotnem lanskem letu. Ta sicer znaša 1,16 milijarde evrov. Največji delež bo namenjen Južni Koreji, za katero je bila odobrena dobava orožja v vrednosti 251 milijonov evrov.

Nemčija denar
Novice Inflacija: Nemška podjetja bodo dražila izdelke in storitve
Sončna elektrarna
Avtomoto 300 milijonov evrov subvencij razgrabili v 24 urah