SiolNET. Novice Svet
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Nemčiji vse kaže na veliko koalicijo, a verjetno šele po novem letu

0,70

termometer

Angela Merkel
Foto: Reuters

Vodstvo Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel se je soglasno izreklo za nadaljevanje velike koalicije z nemškimi socialdemokrati (SPD).

Ministrski predsednik nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein Daniel Günther je po koncu pogovorov vodstva stranke dejal, da ima CDU trdno namero, da sestavi koalicijsko vlado, ki bo sposobna vladati, in ne manjšinske vlade. Dodal je, da za zdaj ni znano, kako se bodo morebitni pogovori s SPD končali, a so v stranski optimistični. Svoje strankarske kolege je tudi pozval, naj bodo zadržani glede postavljanja zahtev pred začetkom pogajanj.

Podpredsednica stranke Julia Klöckner je dejala, da se resni pogovori o veliki koaliciji najverjetneje ne bodo začeli pred začetkom novega leta. Pojasnila je, da morajo socialdemokrati odločitev o vstopu v veliko koalicijo sprejeti na kongresu, ki bo prej kot v dveh tednih. Nato bo samo teden dni do božičnih praznikov, zaradi česar se koalicijski pogovori po njenem mnenju ne morejo začeti pred začetkom novega leta.

Schulz spremenil mnenje

Tudi vodja sestrske CSU Horst Seehofer je naklonjen novi veliki koaliciji. Za dnevnik Bild am Sonntag je dejal, da je velika koalicija boljša izbira kot t. i. jamajška koalicija s Svobodnimi demokrati in Zelenimi, nove volitve ali manjšinska vlada.

Po propadu uvodnih pogovorov o oblikovanju jamajške koalicije med unijo (CDU/CSU), liberalci (FDP) in nemškimi Zelenimi se je v zadnjih dneh okrepil pritisk tako na SPD kot unijo o oblikovanju nove velike koalicije, kar bi bila že tretja velika koalicija pod vodstvom Merklove. Vodja SPD Martin Schulz je po tem, ko je njegova stranka na septembrskih parlamentarnih volitvah dobila rekordno nizko podporo, v preteklosti izključil možnost novega oblikovanja velike koalicije, a je v zadnjih dneh omilil svoje stališče.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ki je v preteklosti že bil na čelu SPD, je medtem v nedeljo dejal, da ponovne velike koalicije ne gre kmalu pričakovati. Poudaril je, da Nemčija potrebuje "dovolj pogumno vlado, ki je sposobna dejanj".

Schulz je deležen pritiskov znotraj stranke zaradi svoje pripravljenosti, da sklene dogovor o sodelovanju v novi vladi Merklove. Schulz je deležen pritiskov znotraj stranke zaradi svoje pripravljenosti, da sklene dogovor o sodelovanju v novi vladi Merklove. Foto: Reuters

Medtem ko podmladek SPD ni naklonjen novi veliki koaliciji in meni, da bi se morala stranka pomakniti bolj levo, pa je podmladek CDU prepričan, da bi morali dogovor o veliki koaliciji skleniti še pred božičem.

Merklova se je v soboto izrekla proti predčasnih volitvam in dejala, da je odgovornost politikov, da delajo v skladu z volilnimi rezultati. "Resnično ne vem, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh, a absolutno dajem prednost temu, da zelo hitro oblikujemo novo vlado," je dejala v soboto v nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko.

Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, nekdanji zunanji minister SPD, je dejal, da je proti novim volitvam. Steinmeier je na torkove pogovore v svoj urad že povabil Merklovo, Seehoferja in Schulza.

Ponovno oblikovanje velike koalicije v nasprotju z rezultati septembrskih parlamentarnih volitev zdaj podpira tudi večina nemških volivcev. Kot je razvidno iz javnomnenjske raziskave nemškega časnika Bild am Sonntag, ki so jo izvedli pretekli teden in objavili v nedeljo, 52 odstotkov nemških volivcev zdaj podpira oblikovanje velike koalicije, 39 odstotkov jih je proti, devet odstotkov pa jih je neopredeljenih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin