Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
23. 9. 2015,
14.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin

Sreda, 23. 9. 2015, 14.07

8 let, 5 mesecev

Nekdanji Putinov bankir od Rusije terja 11 milijard evrov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Sergej Pugachev je na haaškem arbitražnem sodišču vložil odškodninski zahtevek v vrednosti slabih 11 milijard evrov.

Sergej Pugačev je v preteklosti veljal za bankirja ruskega predsednika Vladimirja Putina, vendar je pozneje, leta 2008, ko ni bil več tako tesen zaveznik Putina, padel v nemilost. Njegov imperij, ki je bil na višku moči ovrednoten na 15 milijard dolarjev, je Rusija podržavila, 52-letni Pugačev pa se je znašel v več sodnih postopkih zaradi ponarejevanja listin, po njegovem mnenju pa je bilo vse politično motivirano.

Moskva je tudi izdala Interpolov nalog za prijetje, leta 2009 pa je prejel francosko državljanstvo, Rusijo pa je zapustil dve leti pozneje in od takrat živi v Veliki Britaniji ter Franciji.

Pugačev je na haaškem sodišču vložil tožbo v vrednosti slabih 11 milijard evrov, kolikor naj bi izgubil ob razlastitvi, tiskovni predstavnik Rusije pa je dejal, da proces proti njemu nima nobene zveze z odnosi s predsednikom.

V primeru Jukosa Rusija že potegnila kratko Za Rusijo je to že drugi odškodninski primer na arbitražnem haaškem sodišču v zadnjem času. Že prej je haaško sodišče odločilo v prid delničarjem Jukosa, ki so Rusijo tožili za 50 milijard dolarjev. Rusija je Jukos leta 2007 načrtno poslala v stečaj in likvidirala, podjetje pa je pozneje kupil Rosneft. Rusija ni želela plačati odškodnine, ker ni priznala pristojnosti sodišča, zato so se delničarji in lastniki odločili, da bodo s serijo tožb na lokalnih sodiščih v Evropi in ZDA dosegli zasego ruskega premoženja.

Ne spreglejte