Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2013,
9.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

škandal

Torek, 12. 3. 2013, 9.19

8 let

Nekdanji britanski minister prejel osemmesečno zaporno kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanjega britanskega ministra za energetiko Chrisa Huhneja in njegovo nekdanjo ženo Vicky Pryce so obsodili na po osem mesecev zapora zaradi oviranja preiskave.

Chris Huhne in njegova nekdanja žena Vicky Pryce sta bila vsak obsojena na osem mesecev zaporne kazni, ker je Pryceva pred leti prevzela kazenske točke za možev prekršek prekoračenja dovoljene hitrosti. Huhne je sicer priznal, da je leta 2003 točke prenesel na Prycovo, da mu tako ne bi odvzeli vozniškega dovoljenja.

Prycova se je želela maščevati nekdanjemu možu, ki jo je varal Afera pa je izbruhnila po tem, ko sta se zakonca ločila, Pryceva pa je zgodbo zaupala britanskim časopisom. Par bi se pred roko zakona lahko rešil, če ne bi Pryceva novinarjem osem let po kaznivemu dejanju povedala to skrivnost, da bi se tako maščevala takrat že nekdanjemu možu, ki jo je zapustil zaradi druge ženske.

Med izrekom sodbe je sodnik Nigel Sweeney Huhnu, ki je bil nekdaj kandidat za predsednika britanskih Liberalnih demokratov, dejal, da je "doživel izreden padec". Za Prycevo pa je dejal, da ima "veliko željo po maščevanju ter manipulativno, deviantno stran osebnosti". Tožilstvo je Prycevo obtožilo, da se je za svoj korak, da vse pove medijem, odločila zaradi maščevanja, ker je Huhne priznal, da jo je varal s svojo pomočnico in tako končal njun 26-letni zakon. Sodnik pa je še dodal, da je bilo njeno orožje nevarno, saj sta oba kršila zakon, po njegovem mnenju pa sta za kazen kriva sama.

Huhne je sprejel kazen, žal mu je le zaradi dela, ki ga je rad opravljal Huhne je sicer odstopil kot poslanec, potem ko je priznal krivdo, pred izrekom sodbe pa je za Channel 4 povedal, da so imela njegova dejanja leta 2003 "ogromne in uničujoče posledice za družino, kariero in vse preostalo". Povedal je še: "Zapor je relativno majhna kazen. Kar je bilo resnično boleče, je bila izguba zaposlitve, ki sem jo resnično z veseljem opravljal. Podnebne spremembe so nekaj, zaradi česar živim." Huhne je sicer pred izrekom svoje kazni dejal, da upa, da Pryceva ne bo obsojena, to si je namreč želel za dobro njunega sina Petra.

Sodnik je še določil, da bosta morala oba odslužiti najmanj polovico kazni, razen v primeru, da bosta na prostost izpuščena pogojno.

Cameron: Nihče se ne more izogniti roki pravice Na obsodbo pa se je odzval tudi britanski premier David Cameron, ki je po poročanju BBC-ja dejal: "Obsodba služi kot opozorilo, da nihče, ne glede na to, na kako visokem položaju je, ne more ubežati roki pravice."

Ne spreglejte