Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2024,
9.18

Osveženo pred

7 ur, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,13
škandal Kanada olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 9.18

7 ur, 3 minute

Analitik in pomočnica zapustila olimpijske igre

Škandal na OI dobil epilog: Kanadčana predčasno z OI, selektorice ne bo na tekmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,13
kanadska nogometna reprezentanca | Kanadski tabor pred začetkom OI pretresa škandal z vohunjenjem. | Foto Guliverimage

Kanadski tabor pred začetkom OI pretresa škandal z vohunjenjem.

Foto: Guliverimage

Pomočnica trenerja in analitik kanadske ženske nogometne reprezentance sta morala zaradi vohunjenja z brezpilotnim letalnikom predčasno zapustiti olimpijske igre. Analitik, 43-letni Joey Lombardi, je obenem tudi pogojno obsojen na osem mesecev zapora, ker je 22. julija v Saint-Etiennu letel z dronom nad treningom novozelandske reprezentance.

Kanadska nogometna reprezentanca
Sportal Novozelandske nogometašice Kanadčanke obtožujejo vohunjenja z dronom

Novozelandski olimpijski komite (NZOC) je zaradi vohunjenja z dronom med treningom njihove ženske nogometne reprezentance vložil pritožbo pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (Mok). Dron je pripadal enemu izmed članov osebja kanadske ženske ekipe.

Incident se je zgodil 22. julija v Saint-Etiennu le tri dni pred dvobojem obeh reprezentanc v prvem krogu skupinskega dela olimpijskega turnirja.

Vohunjenje na treningu

"Osebje novozelandske ženske reprezentance je incident takoj prijavilo policiji, ki je medtem že odkrila in pridržala storilca," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v izjavi za javnost zapisal NZOC.

Ob tem je poudaril svojo zavezanost k ohranitvi integritete in poštenosti tako velikega tekmovanja, kot so olimpijske igre. Na neljubo dogajanje v Franciji se je odzval tudi kanadski olimpijski komite. "Nad nešportno potezo smo šokirani in razočarani. Opravičujemo se novozelandski nogometni zvezi, vsem prizadetim igralkam in novozelandskemu olimpijskemu komiteju," so sporočili iz kanadskega olimpijskega komiteja.

Zdaj je zgodba dobila epilog: tako neakreditiran član kanadskega strokovnega štaba Lombardi, ki je na sodišču incident priznal, kot pomočnica glavne trenerke Jasmine Mander, ki ji je Lombardi poročal, sta morala predčasno zapustiti Pariz.

Selektorica olimpijskih prvakinj Kanadčank Bev Priestman je napovedala, da ne bo sodelovala na današnji uvodni tekmi Kanade proti Novi Zelandiji. | Foto: Guliverimage Selektorica olimpijskih prvakinj Kanadčank Bev Priestman je napovedala, da ne bo sodelovala na današnji uvodni tekmi Kanade proti Novi Zelandiji. Foto: Guliverimage

Selektorica olimpijskih prvakinj Kanadčank, Bev Priestman, je napovedala, da ne bo sodelovala na današnji uvodni tekmi Kanade proti Novi Zelandiji. Kot je dodala, se ji ne zdi primerno, da bi bila na klopi za obračun z Novo Zelandijo.

"V imenu naše celotne ekipe se želim predvsem opravičiti igralkam in osebju novozelandskega nogometa ter igralkam kanadske ekipe. To ne predstavlja vrednot, za katere se zavzema naša ekipa," francoska tiskovna agencija AFP navaja kanadsko selektorico.

"V nogometu ni prostora za tovrstne poteze"

Novozelandski nogomet je danes sporočil, da je zadevo posredoval disciplinski komisiji vodilnega nogometnega organa Fife, ki zahteva nujne ukrepe.

"V nogometu ni prostora za tovrstne poteze in ključnega pomena je, da se sprejmejo nujni ukrepi za odpravo te kršitve integritete," je v izjavi dejal izvršni direktor novozelandskega nogometa Andrew Pragnell.

"Izvedeli smo, da je kanadska ekipa vsaj dvakrat na skrivaj posnela trening naše ekipe. To je neverjetno skrb vzbujajoče in če ne bi urgentno ukrepali, bi to lahko imelo širše posledice za integriteto olimpijskega turnirja," je dodal Pragnell.

Franz Wagner Nemčija
Sportal Vroče že prvi dan
EHF Euro22: Slovenija - Hrvaška Dragan Adžić
Sportal Slovenke ob olimpijskem krstu priznale premoč Dankam, Korejke premagale Nemčijo
Holger Rune
Sportal Po Janniku Sinnerju olimpijski nastop odpovedal še Holger Rune
Sihyeon Lim
Sportal Na OI že padel svetovni rekord, Slovenke začele s porazom
Ne spreglejte