SiolNET. Novice Svet
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanjega predsednika Slonokoščene obale pogojno izpustili v Belgijo

0,01

termometer

Laurent Gbagbo Slonokoščena obala predsednik | Gbagboja in 47-letnega Ble Gouda je tožilstvo ICC obtožilo zločinov proti človečnosti zaradi prelivanja krvi v letih 2010 in 2011, v katerem je umrlo okoli 3000 ljudi. | Foto: Reuters
Gbagboja in 47-letnega Ble Gouda je tožilstvo ICC obtožilo zločinov proti človečnosti zaradi prelivanja krvi v letih 2010 in 2011, v katerem je umrlo okoli 3000 ljudi. Foto: Reuters

Nekdanjemu predsedniku Slonokoščene obale Laurentu Gbagboju, ki ga je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) januarja oprostilo obtožb o zločinih proti človečnosti in odredilo njegovo izpustitev, so na podlagi varščine dovolili odhod v Belgijo, je v torek zvečer sporočilo sodišče.

Belgija je v soboto načeloma pristala na to, da bo Gbagboja gostila na svojih tleh, dokler se čaka na morebitno pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo. Nato so uredili še nekatere podrobnosti in z ICC so v torek sporočili, da je Gbagbo sedaj pogojno izpuščen v Belgijo.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders je v soboto pojasnil, da je ICC njegovo državo zaprosil, da gosti Gbagboja, ker njegova družina živi v Belgiji. Tam bivata njegova druga žena in otrok.

Triinsedemdesetletni nekdanji samodržec je bil prvi voditelj kake države, ki so mu sodili pred ICC. Na zatožni klopi je bil skupaj z njim tudi Charles Ble Goude, njegova desna roka. Od sredine januarja, ko ju je ICC oprostil, do petka sta oba bivala na skrivni lokaciji. Pred tem je Gbagbo sedem let preživel za zapahi, soditi so mu začeli leta 2016.

Suhoj superjet 100 Digisvet Tudi belgijski prevoznik se pospešeno odpoveduje letalu, ki ga bo Adria Airways šele najela

Sodniki ocenili, da tožilstvo ni dokazalo "občega načrta" za netenje nasilja

Gbagboja in 47-letnega Ble Gouda je tožilstvo ICC obtožilo zločinov proti človečnosti zaradi prelivanja krvi v letih 2010 in 2011, v katerem je umrlo okoli 3000 ljudi. Po trditvah tožilstva se je dvojica z vsemi sredstvi oklepala oblasti, potem ko je Gbagboja na volitvah v tej največji proizvajalki kakava na svetu porazil tekmec Allasane Outtara.

A sodniki so v sodbi 15. januarja ocenili, da tožilstvo ni dokazalo "občega načrta" za netenje nasilja. Zato so pritrdili zahtevam obrambe, da se obtoženca oprosti vseh obtožb, in odredili njuno takojšnjo izpustitev. Do zamika pri izpustitvi oproščenih je prišlo zaradi zahteve tožilstva, da ostaneta v priporu do morebitne pritožbe na sodbo. Tožilstvo je ocenilo, da se Gbagbo, če se mu bodo znova sodili, ne bo vrnil v Haag.

V skladu s sedaj dogovorjenim bo Belgija zagotavljala, da se bo Gbagbo vrnil pred ICC, če se bo to zahtevalo. Poleg tega mora nekdanji predsednik predati svoje potovalne dokumente, se vsak teden javljati oblastem, se izogibati stikom s pričami iz Slonokoščene obale in se vzdržati javnih izjav v zvezi s primerom, izhaja iz odločitve sodišča.

Charles Michel. Belgijski kralj Philippe. Novice Belgijski kralj sprejel premierjev odstop

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin