Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 4. 2012,
15.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

predsedniške volitve

Sreda, 4. 4. 2012, 15.45

7 let, 12 mesecev

Nekateri Mitta Romneyja že vidijo kot republikanskega predsedniškega kandidata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav se mnogim zdi dolgočasen in precej puritanski, Willarda Mitta Romneyja nekateri politični analitiki že vidijo kot novega republikanskega predsedniškega kandidata.

Z zadnjimi zmagami na predvolitvah v ameriških zveznih državah Wisconsin in Maryland ter prestolnici Washington je svoje vodstvo še bolj utrdil, medtem ko je njegov glavni tekmec Rick Santorum pod vse večjimi pritiski, naj se odpove predsedniški kandidaturi. Na naslednjih primarnih volitvah, to je 24. aprila, naj bi bil znova v prednosti Romney, in sicer v kar štirih zveznih državah, New Yorku, Connecticutu, Rhode Islandu in Delawaru, Santorum pa le v Pennsylvaniji.

Romneyju, ki je leta 2008 moral v republikanskih predvolitvah po nekaj mesecih položiti orožje pred Johnom McCainom, mnogi politični analitiki očitajo, da njegova stališča niso dovolj konservativna, pa naj bo to glede gospodarske politike ali pa istospolnih in pravic do splava. Prav tako mu v tekmi za predsedniški stolček ni v prid niti njegovo bogastvo, saj so mnogi prepričani, da mu ta preprečuje vpogled v resničnost povprečnega ameriškega volivca.

Kdo je Mitt Romney? Sicer pa je 64-letni nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney prepričan družinski človek, oče petih sinov in dedek štirinajstih vnukov. Kritiki pa mu, kot že rečeno, očitajo, da je dolgočasen in puritanski, saj se izogiba celo kavi, kaj šele, da bi človek z njim popil kakšen vrček piva – alkohol mu namreč prepoveduje mormonska veroizpoved.

Rojen je bil v premožni družini, politični in poslovni uspeh pa sta mu bila tako rekoč položena v zibelko, saj je bil njegov oče guverner Michigana, prav tako pa tudi ugleden poslovnež in mormon, ki mu je utrl marsikatero pot. Tako je bil diplomant elitnega Harvarda med drugim tudi ustanovitelj in solastnik finančne korporacije Bain Capital, s katero si je ustvaril nepregledno premoženje, ki ga Forbes ocenjuje na 250 milijonov dolarjev.

Ne spreglejte