Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2012,
8.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kim Jong Un

Petek, 19. 10. 2012, 8.30

7 let, 12 mesecev

Nečak Kim Džong Una: Želim, da bi ljudje bolje živeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nečak severnokorejskega voditelja Kim Džong Una ni spoznal svojega strica ali dedka, kljub temu pa si želi, da bi se razmere v Severni Koreji spremenile.

Vnuk pokojnega Kim Džong Ila in nečak zdajšnjega severnokorejskega voditelja Kim Džong Una Kim Han Sol je v enem izmed redkih intervjujev razkril, da si želi, da bi bile razmere za ljudi v Severni Koreji boljše. Komaj 17-letni Kim Han Sol, ki študira v Bosni in Hercegovini, je spregovoril za finsko televizijo, z njim pa se je pogovarjala nekdanja namestnica generalnega sekretarja ZN-a Elisabeth Rehn.

"Vedno sem sanjal, da se bom nekega dne vrnil in spremenil stvari na bolje, tako da bo ljudem lažje," je v tekoči angleščini povedal Kim Han Sol, sicer sin najstarejšega brata Kim Džong Una. Kim Han Sol si sicer želi, da bi se nekoč obe Koreji združili. Kot sam pravi, je nekoč imel prijatelje iz Južne Koreje, s katerimi se je počasi spoznaval, hkrati pa so se pozneje sporazumeli o marsičem.

Ni jasno, zakaj je privolil v intervju "Odločil sem se, da bom spoznaval ljudi, vprašal obe strani za mnenje in poskušal ugotoviti, kaj je dobro in kaj ne, nato pa se odločil," je povedal Kim Han Sol. Sicer še ni jasno, zakaj je privolil v intervju. Mednarodno pozornost je dobil z objavami fotografij in izjavami na Facebooku, o čemer so poročali južnokorejski mediji. Takoj za tem je bil njegov profil blokiran, hkrati pa se je odločil, da bo študiral na Združenem svetovnem kolidžu v Mostarju, ki ga sicer podpira Rehnova.

Presenetljivo je to, da je Kim Han Sol priznal, da ni spoznal niti svojega dedka Kim Džong Ila niti svojega strica Kim Džong Una. Kim Han Sol je namreč skoraj vse otroštvo preživel izoliran od vpliva družine, saj je živel na Kitajskem in v Macauu, zaradi tega pa nekaj časa niti ni vedel, kdo je njegov dedek.

Ni prepričan, ali je njegov dedek sploh vedel zanj "Čakal sem nanj vse do takrat, ko je umrl, da bo prišel in me našel, saj nikoli nisem bil čisto prepričan, ali sploh ve, da obstajam," je povedal Kim Han Sol, ki v nasprotju s severnokorejsko mladino nosi elegantne obleke in ima moderno pričesko. "To je med njim in mojim dedkom," je še povedal Kim Han Sol o tem, da je njegovega dedka nasledil ravno Kim Džong Un.

Oče Kim Han Sola, Kim Džong Nam, ki ima sicer 39 let, se je svoji družini zameril pred skoraj enajstimi leti, ko je poskušal s ponarejenim potnim listom vstopiti na Japonsko, da bi si ogledal Disneyland v prestolnici. Od takrat je živel na Kitajskem in v Macauu ter ni povzročal nevšečnosti svoji "slavni" diktatorski družini, kljub temu pa je za japonsko televizijo povedal, da nasprotuje takšnim dinastičnim nasledstvom.

Želi se posvetiti mednarodnim projektom "Mojega očeta niti najmanj ni zanimala politika," je odgovoril Kim Han Sol na vprašanje, zakaj njegov oče ni sprejel nasledstva. Zase je povedal, da bi rad nadaljeval študij na univerzi, nato pa se kot prostovoljec posvetil humanitarnim projektom. "Rad bi posvetil več časa humanitarnim projektom, posvetil bi se predvsem mednarodnemu miru, saj mislim, da je to velik del mene," je še razkril Elisabeth Rehn.

Ne spreglejte