Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2014,
8.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ukrajina Rusija

Petek, 11. 4. 2014, 8.13

7 let, 12 mesecev

Natovi posnetki "prešteli" 40 tisoč ruskih vojakov na meji z Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki Nata trdijo, da so satelitski posnetki, ki dokazujejo navzočnost ruske vojske na meji z Ukrajino, verodostojni. Moskva je namreč trdila, da so posnetki iz lanskega leta.

Nato je objavil lanske satelitske posnetke, primerjava z letošnjimi pa je pokazala, da ruske vojske na ukrajinski meji ni bilo vse do marca letos. V Natu menijo, da je trenutno ob ukrajinski meji od 35 do 40 tisoč ruskih vojakov, piše spletni BBC. Kot je na svojem profilu na Twitterju zapisal poveljnik zveze Nato Philip Breedlove, je ruska vojska na ukrajinski meji v polni bojni pripravljenosti.

Obsodbe ruske plinske vojne proti Ukrajini Evropska unija je pozvala Rusijo, naj spoštuje obveznosti iz pogodb o dobavi plina. S tem se je odzvala na pismo evropskim voditeljem, ki ga je poslal ruski predsednik Vladimir Putina. Putin je v pismu izrazil zaskrbljenost zaradi ukrajinskega dolga za ruski plin. Ob tem je posvaril, da bi to lahko vplivalo tudi na dobavo plina Evropi. "Evropa je zanesljiv odjemalec plina in pričakujejo, da bodo naši dobavitelji izpolnili svoje obveznosti," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Četrtina plina, ki ga kupi Evropa, je ruskega. Od tega polovica pride skozi plinovode, ki potekajo čez ukrajinsko ozemlje. Ob tem je tiskovna predstavnica Evropske komisije poudarila, da gre 70 odstotkov ruskega energetskega izvoza, vključno s plinom in nafto, v Evropo.

"Pričakujemo, da bodo vse strani spoštovale svoje obveznosti" V Bruslju predstavniki Evropske komisije tudi poudarjajo, da dobava plina poteka nemoteno in da so zaloge trenutno zadostne. "Vse plinske zaloge so običajne ter stabilne in pričakujemo, da bodo vse strani spoštovale svoje obveznosti," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije za energijo Sabine Berger.

Na zahtevo Evropske komisije se je v Moskvi po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass že odzval ruski predsednik in zagotovil, da bo Rusija izpolnila svoje obveznosti do evropskih partnerjev pri dobavi zemeljskega plina. Dodal je, da Rusija Ukrajini ne bo prekinila dobave plina, bo pa zahtevala vnaprejšnje plačilo za plin. Pojasnil je, da to pomeni, da bo Ukrajina prihodnji mesec dobila toliko plina, kot ga bo plačala ta mesec.

Rusija dvakrat povišala ceno plina za Ukrajino "Obsojamo uporabo plina kot sredstva sile in pritiska na Ukrajino. Ukrajina mora za kubični meter ruskega naravnega plina plačati 485 dolarjev, kar ni tržna cena, saj je mnogo višja od tiste, ki jo plačujejo države Evropske unije," pa se je na Putinovo pismo odzvala Jen Psaki, tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva.

Od začetka aprila je sicer Rusija dvakrat povišala ceno plina za Ukrajino, in sicer z 268,5 na 485 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina.

Jacenjuk ponuja več pristojnosti vzhodu Ukrajine Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je na pogovorih v Donecku ponudil večja pooblastila vzhodu države. Več podrobnosti o tej ponudbi zaenkrat sicer ni znanih, prav tako pa ne, ali je zadovoljila proruske separatiste, ki so razglasili neodvisnost in želijo priključitev Rusiji.

Kot poroča britanski BBC, poskuša Jacenjuk na vzhodu Ukrajine tamkajšnjim prebivalcem zagotoviti, da bo vlada v Kijevu zagotavljala varnost in gospodarski napredek vzhodnih regij. Doneck in druga mesta na vzhodu Ukrajine so sicer glavna volilna baza Stranke regij.

Zavzel se je za "ravnotežje med centralno vlado in regijami" Ni se sicer sestal s predstavniki separatistov, ampak samo s predstavniki lokalnih oblasti in gospodarstva. Med srečanjem, na katerem so bili lahko prisotni tudi novinarji, pa se je zavzel za "ravnotežje med centralno vlado in regijami". Obljubil je tudi, da ne bo posegal v zakone, ki dajejo uradni status drugim jezikom ob ukrajinščini, še posebej ruščini.

Ali je s tem kaj pomiril separatiste, ki tudi zasedajo vladno stavbo v Donecku, je zaenkrat težko oceniti. Med obiskom Jacenjuka so sicer v Donecku, Harkovu in Lugansku potekala zborovanja pristašev federalizacije Ukrajine, ki zahtevajo referendume o statusu njihovih regij.

Krim od danes z novo ustavo Slab mesec po mednarodno nepriznani priključitvi polotoka Krim k Ruski federaciji so na polotoku danes sprejeli novo ustavo, v kateri je zapisano, da je polotok, ki se je odcepil od Ukrajine, neločljivi del Rusije. Za novo ustavo je glasovalo vseh 88 prisotnih poslancev. Ustava je napisana v treh uradnih jezikih, ki so v veljavi na tem polotoku ob Črnem morju: ruščini, ukrajinščini, krimski tatarščini.Ustava med drugim predvideva, da bo se bo število poslancev po novih volitvah, ki naj bi bile predvidoma septembra, zmanjšalo s sedanjih 100 na 75.

Obama in Merklova o možnosti novih sankcij proti Rusiji Ameriški predsednik Barak Obama in nemška kanclerka sta se včeraj po telefonu pogovarja o možnostih okrepitve sankcij proti Rusiji. Ponovna sta pozvala Rusijo, naj umakne vojsko z ukrajinske meje in konča destabilizacijo vzhoda Ukrajine.

Ne spreglejte