Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2011,
10.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Italija Libija

Torek, 26. 4. 2011, 10.16

7 let, 12 mesecev

Nato zanika, da je skušal ubiti Gadafija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zveza Nato je zavrnila trditve, da so bili napadi Natovih sil v noči na torek usmerjeni proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju.

Kot je v Bruslju sporočil poveljnik Natovih vojaških operacij v Libiji, kanadski general podpolkovnik Charles Bouchard, je namen Natovih napadov zaščita civilnega prebivalstva in ustavitev nasilja, ne pa strmoglavljenje režima v Libiji. Tarča napadov na kompleks Bab al Azizija v Tripoliju naj bi bil vojaški poveljniški in nadzorni center znotraj kompleksa, ki so ga uporabljali za usmerjanje napadov na civiliste, je še dejal Bouchard. V napadu je bilo ranjenih 45 ljudi Predstavnik libijske vlade je v ponedeljek zatrdil, da je šlo pri Natovih napadih "za poskus atentata na polkovnika Gadafija". V napadu je bilo ranjenih 45 ljudi, od tega 15 huje, Gadafija pa naj med njimi ne bi bilo.

Bouchard: V vojaški operaciji gre za končanje nasilja Bouchard je sicer izrazil dvom, da je bil Gadafi v času napada v poslopju. Ob tem je še dodal, da gre v vojaški operaciji za "končanje nasilja in pripravo okoliščin za dialog in diplomacijo". Poudaril pa je še, da "ne mine dan, ko Gadafijeve sile ne bi izvajale nasilja nad moškimi, ženskimi in otroki" in da če Nato ne bi posredoval, bi bilo število žrtev med civilisti znatno višje.

Libija pozvala Rusijo k sklicu izrednega zasedanja VS ZN Libija je zaradi "načrtovanega napada" na Gadafija in "vztrajnega bombardiranja civilnih ciljev v Libiji" pozvala Rusijo, naj zahteva sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta ZN, je poročala libijska državna televizija. Ob tem je poudarila, da Nato z napadi krši mednarodno pravo in konvencije.

Tudi ruski premier Vladimir Putin je med obiskom na Danskem znova kritiziral letalske napade pod poveljstvom Nata v Libiji in koalicijske sile obtožil, da želijo ubiti Gadafija. "Govorijo o prepovedi preletov. V redu. Vendar kje je prepoved preletov, če vsako noč bombardirajo palače, v katerih živi Gadafi?" je dejal Putin.

Italija bo sodelovala v letalskih napadih v Libiji Medtem je Italija sporočila, da bo sodelovala v letalskih napadih v Libiji, ki potekajo v okviru operacije zveze Nato. Italijanski piloti bodo izvajali napade na vojaške objekte s ciljem zaščititi civilno prebivalstvo.

Kot so v ponedeljek zvečer sporočili iz kabineta italijanskega premiera Silvia Berlusconija, se je Italija za sodelovanje v letalskih napadih odločila, da bi bolje zaščitili civiliste in da bi "povečali prožnost operacije". V sporočilu so še poudarili, da se bodo italijanske sile v napadih omejile na "specifične vojaške cilje".

Italija bo sodelovala zlasti zaradi razmer v Misrati Po besedah italijanskega obrambnega ministra Ignazia La Russe so v Rimu privolili v sodelovanje v letalskih napadih predvsem zaradi kritičnih razmer v mestu Misrata. V tretjem največjem libijskem mestu naj bi bilo v spopadih med silami voditelja Moamerja Gadafija in uporniki ubitih že več kot 1000 ljudi, v Misrati pa je tudi hudo pomanjkanje hrane in pitne vode.

Berlusconi se bo o odločitvi za sodelovanje Italije v operacijah v Libiji po napovedih danes pogovarjal s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

V Libijo gredo tudi italijanski inštruktorji Italija, nekdanja kolonialna sila v Libiji, je v operacijah zveze Nato v tej severnoafriški državi doslej sodelovala le tako, da je Natovim letalom dala na voljo svoja vojaška letališča. V zadnjih dneh se je odločila tudi za napotitev vojaških inštruktorjev, ki bodo pomagali libijskim upornikom.

Gadafijeve sile obstreljujejo pristanišče Misrate Sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija so medtem po relativno mirnem dnevu popoldne obstreljevale pristanišče tretjega največjega libijskega mesta Misrata. Na pristanišče, ki leži kakih 12 kilometrov vzhodno od Misrate, so izstrelili več raket. Slišati je bilo več kot deset eksplozij.

Po bolnišničnih virih je bilo ranjenih več afriških beguncev, ladja Mednarodne agencije za delo, ki jih je želela rešiti, pa se je bila priseljena oddaljiti od obale.

Mesto, ki ga že skoraj dva meseca oblegajo Gadafijeve sile, je v rokah upornikov, vendar pa je njegov edini stik z zunanjim svetom morje. Letališče, ki je zelo poškodovano, je v rokah Gadafijevih sil.

Prihodnji sestanek kontaktne skupine bo 5. maja Italijansko zunanje ministrstvo pa je sicer sporočilo, da bo prihodnji sestanek kontaktne skupine za Libijo 5. maja v Rimu. Italijanski zunanji minister Franco Frattini je minuli teden napovedal, da se bodo na tem srečanju osredotočili na finančno pomoč upornikom, tudi tako, da bi jim dovolili prodajo nafte na mednarodnih trgih.

To bo tretje srečanje kontaktne skupine, potem ko se je doslej sestala 29. marca v Londonu in 13. aprila v Dohi. Slednjega so se udeležili tudi predstavniki prehodnega narodne sveta libijskih upornikov.

Ne spreglejte