SiolNET. Novice Svet
1,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasinemu roverju na Marsu uspel izjemen podvig

1,36

termometer

Nasin rover Vztrajnost (Perseverance)
Nasin rover Vztrajnost (Perseverance) je konec februarja pristala na Marsu po osemletnem razvojnem programu, ki je stal okoli 2,5 milijarde ameriških dolarjev. Foto: Reuters

Nasin rover Vztrajnost (Perseverance) je uspešno odvzel prvi vzorec skale z Marsa in ga varno postavil v posodo, ki se bo vrnila na Zemljo. "Imam ga," je danes tvitnila ameriška vesoljska agencija Nasa skupaj s fotografijo kosa kamna, ki je varno shranjen v posodi, povezani z robotovim vrtalnikom.

Vztrajnost je 2. septembra vrtala v majhno skalo na površini Marsa, vendar zaradi slabih svetlobnih razmer inženirji v Nasinem nadzornem centru v južni Kaliforniji sprva niso mogli videti, ali je vzorec skale res v ekstrakcijski cevi. Nove fotografije v boljši osvetlitvi so zdaj pokazale, da je bila vrtalna misija uspešna.

Vzorec skale z Marsa, ki je le nekoliko debelejši od svinčnika, bodo pozneje poslali na Zemljo in ga preučili. Nasa želi med drugim ugotoviti, ali kamen vsebuje dokaze o predhodnem mikrobnem življenju na rdečem planetu.

Prvi poskus vrtanja avgusta ni uspel. Po Nasinih podatkih je tehnologija roverja takrat delovala odlično, vendar Marsova skala ni bila dovolj trdna, zato so nastali zgolj majhni prašni drobci, ki jih ni bilo mogoče spraviti v posodo za vzorčenje.

Vztrajnost je konec februarja pristala na Marsu po osemletnem razvojnem programu, ki je stal okoli 2,5 milijarde ameriških dolarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin