Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 12. 2021,
21.00

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

24

Natisni članek

voda Evropska vesoljska agencija Mars

Sobota, 18. 12. 2021, 21.00

2 leti, 4 mesece

Na Marsu našli pomembne količine vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

24

satelit | Satelit ExoMars Trace Gas Orbiter | Foto Evropska vesoljska agencija (ESA)

Satelit ExoMars Trace Gas Orbiter

Foto: Evropska vesoljska agencija (ESA)

Evropska vesoljska agencija (ESA) je potrdila najdbo pomembne količine vode v kanjonu na Marsu, poroča CNN. Vodo je v kanjonu, poimenovanem Valles Marineris, odkril poseben satelit ExoMars Trace Gas Orbiter, ki kroži okoli rdečega planeta. Satelit je ESA proti Marsu poslala leta 2016.

Satelitu je uspelo s pomočjo posebnih instrumentov najti vodo pod površjem Marsa, in sicer na dnu kanjona. Najdba je pomembna tudi zaradi lokacije kanjona, ki je na področju ekvatorja Marsa oziroma v vročih predelih rdečega planeta. Večina do zdaj odkritih zalog vode je namreč na severnem in južnem polu Marsa, kjer so temperature precej nižje. Zaradi tega je večina vode zamrznjene.

Led pod površjem?

Kot kažejo prvi podatki, voda zavzema skoraj polovico kanjonskega dna (ki je za primerjavo 10-krat daljše, petkrat globlje in 20-krat širše od Velikega kanjona v ZDA oziroma ima dno v velikosti dveh Nizozemsk). Satelit ESA lahko s svojimi senzorji prodre le meter pod površino, tako da natančnih količin vodnih zalog znanstveniki še ne morejo oceniti. "Satelit je našel neverjetne količine vodika v kanjonu. Menimo, da gre za podobno situacijo kot na Zemlji na področjih, kjer prevladuje permafrost, torej, da smo pod površjem naleteli na led," je za medije odkritje komentiral eden od članov ekipe, Rus Alexey Malakhov.

Kmalu nova misija ESA na Mars

Odkritje je pomembno tudi z vidika potencialnih človeških misij na Mars. Če se izkaže, da so na dnu kanjona res večje zaloge vode, bi lahko Valles Marineris postal mesto prvega pristanka človeka na rdečem planetu. ESA sicer za leto 2022 napoveduje novo misijo na Mars, tokrat nameravajo poslati posebnega robota, ki bo v zgornjih plasteh površine iskal ostanke organskega materiala oziroma dokaz, da je nekoč bilo življenje na rdečem planetu.

astronavti
Novice Kako astronavti v izraelski puščavi vadijo za življenje na Marsu #video
Nasin rover Vztrajnost (Perseverance)
Novice Nasinemu roverju na Marsu uspel izjemen podvig
Ne spreglejte