Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 8. 2012,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mars

Torek, 21. 8. 2012, 11.55

8 let

Nasa namerava meriti potrese na Marsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je na Marsu pristala Radovednost, rover, ki bo raziskoval površino tega planeta, pri Nasi že načrtujejo misijo, s katero bi raziskali še, kaj se dogaja pod površino rdečega planeta.

Samo deset dni po tem, ko je rover Radovednost poslal svoje prve barvne fotografije pokrajine na Marsu, so v ameriški vesoljski agenciji že napovedali, da nameravajo leta 2016 raziskati še procese, ki se dogajajo pod površjem planeta.

"Ima Mars podobne tektonske prelomnice kot Zemlja, kako velike so in kakšni potresi se tam dogajajo?" so vprašanja, ki jih je na tiskovni konferenci izpostavila predstavnica vesoljske agencije, Lindley Johnson.

Marsovska seizmologijaZ misijo InSight, ki jo načrtujejo za marec 2016, bo Nasa poskušala raziskati seizmične aktivnosti in pod površjem razbrati toplotno gibanje. "Seizmologija je uveljavljena metoda, prek katere smo spoznali notranjost Zemlje, o Marsu pa nimamo nobenih primerljivih podatkov," je izpostavil John Grunsfeld, sodelavec Nase.

InSight je bil izbran iz selekcije treh finalistov serije Discovery, ki so vsi zastavljeni kot "nizkoproračunski" projekti. Druga dva – eden naj bi raziskal komet, drugi pa Saturnovo luno Titan – sta bila prav tako izvedljiva, vendar je InSight zmagal, saj je bil edini projekt, ki ga bo mogoče izvesti za 425 milijonov dolarjev, kar je bila skrajna meja, ki so si jo določili pri Nasi.

680 dni ali eno marsovsko letoInSight je privarčeval denar, saj so pri njegovi izdelavi uporabili seizmični monitor, ki so ga že prej izdelali v francoski vesoljski agenciji, in toplotno sondo, ki so jo razvili v nemškem vesoljskem centru.

Po besedah James Greena iz ameriške vesoljske agencije bo InSight za pot na Mars potreboval šest mesecev, na rdečem planetu pa bo nato ostal in zbiral podatke polno Marsovsko leto oziroma okrog 680 zemeljskih dni.

Ne spreglejte