Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
20. 8. 2015,
11.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci azilni dom

Četrtek, 20. 8. 2015, 11.15

6 let, 6 mesecev

Namesto v azilni dom v najemniško sobo

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemški projekt Flüchtlinge Willkommen (Begunci, dobrodošli) pomaga beguncem in begunkam najti sobe v najemniških stanovanjih ter jim pomaga pri plačevanju najemnine.

Begunci in begunke si tako kot vsi drugi zaslužijo dostojne bivanjske razmere, zato so se v Nemčiji s projektom Flüchtlinge Willkommen odločili, da jim omogočijo nastanitev, ki bo čim bolj podobna tisti, ki jo imajo "domačini in domačinke".

Avtorice in avtorji projekta so zato prosili vse, ki živijo v najemniških stanovanjih, da v svoje nezasedene sobe sprejmejo begunca ali begunko, organizacija pa jim nato pomaga pri plačevanju najemnine, naj bo to prek državne ali mestne pomoči (v Berlinu je na primer mogoče pridobiti finančno pomoč pri selitvi iz azilantskega doma) ali pa prek crowdfundinga, skupinskega financiranja, kjer se strošek najemnine razdeli na več ljudi.

Prosta soba ter kolega ali kolegica v soseski Vsi, ki imajo prosto sobo, se tako lahko prijavijo prek spletne strani, navedejo nekaj podrobnosti o sebi in o nastanitvi, ki je na voljo, nato pa se organizira srečanje med bodočimi sostanovalci. Če so si všeč, se begunec ali begunka lahko v najkrajšem mogočem času vseli v registrirano stanovanje.

Begunci in begunke na ta način pridejo v stik z jezikom države, hitreje se integrirajo v družbo, lažje si najdejo zaposlitev ali si organizirajo nadaljevanje šolanja, predvsem pa lahko živijo v boljših pogojih, kot so tisti v azilantskih domovih. Organizacija vsakemu beguncu ali begunki, ki se vseli v najemniško stanovanje, poskusi priskrbeti tudi kolega ali kolegico, ki živi v isti soseski, in na katere se lahko obrnejo za pomoč pri vsakdanjih zadevah ali za druženje.

Svoje stanovanje ali hišo lahko z begunci in begunkami delijo tudi tisti, ki živijo v lastniških stanovanjih ali družinskih hišah, pogoj je le, da lahko svojim novim sostanovalcem ali sostanovalkam ponudijo lastno sobo.

V Sloveniji načrtov za alternativne oblike nastanitve še ni Podobnega projekta so se januarja letos lotili še v Avstriji, prošnje po pomoči za izvedbo projekta pa so dobili še iz ZDA, Grčije, Portugalske in Avstralije. Na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve smo zato vprašali, kakšni so načrti za nastanitev beguncev in begunk, ki jih bo v naslednjih dveh letih sprejela Slovenija.

Čeprav je načrt za nastanitev in oskrbo oseb, ki bodo prišle v Slovenijo, še v pripravi, so nam povedali, da bodo v prvi fazi uporabili zmogljivosti ministrstva, torej Azilni dom in integracijski hiši v Ljubljani ter Mariboru. O drugih mogočih lokacijah in podrobnostih pa, kot so zapisali, še ne morejo govoriti.

Ne spreglejte