Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 12. 2013,
21.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Savdska Arabija Jordanija

Petek, 6. 12. 2013, 21.06

8 let

Namesto Savdske Arabije v Varnostni svet ZN Jordanija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Generalna skupščina ZN je danes brez težav izvolila v Varnostni svet Jordanijo, potem ko se je svojemu sedežu v 15-članskem organu ZN iz protesta odpovedala Savdska Arabija.

Rijad je zavrnil delo v organu, ker ni sposoben ustaviti državljanske vojne v Siriji. Jordanija je danes dobila 178 glasov od 193 članic Generalne skupščine ZN in bo skupaj s preostalimi devetimi voljenimi članicami sedela v Varnostnem svetu od januarja prihodnje leto do konca decembra 2015. V Varnostnem svetu ZN ima glavno besedo pet stalnih članic zmagovalk druge svetovne vojne (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija), ki se svojemu ekskluzivnemu položaju ne nameravajo zlahka odpovedati.

Zaradi pravice do veta, ki jo imajo, Varnostni svet težko sprejema ukrepe na območjih, kjer ima katera od njih kakšen pomemben interes, ki ni v skladu z interesom druge članice druščine petih. Rusija ga ima v Siriji, kjer si želi ohraniti zavezniški režim predsednika Bašarja Asada in zato Varnostni svet ni zmogel potrditi nobene resne resolucije, ki bi končala morijo. Namesto Savdske Arabije, ki podpira upornike v Siriji, bo lahko sedaj naslednji dve leti Jordanija opazovala in potrjevala dogovore med petimi velikimi.

Jordanija sprva ni hotela prevzeti sedeža Jordanija se je tega zavedala in sprva ni hotela prevzeti sedeža, na katerega je bila oktobra izvoljena Savdska Arabija, vendar pa jo je na koncu prepričal prav Rijad, ki je svoje opravil s podelitvijo košarice mednarodni skupnosti, predvsem pa ZDA. Savdska Arabija je z zavrnitvijo izrazila kritiko nemoči ZDA pri reševanju krize v Siriji, prav tako pa poslala sporočilo Washingtonu, da se ne strinja z otoplitvijo odnosov med ZDA in Iranom, do katere prihaja zaradi dogovarjanja o jedrskem programu Teherana.

Generalna skupščina je 17. oktobra izvolila v Varnostni svet z mandatom dveh let Čad, Nigerijo, Čile, Litvo in Savdsko Arabijo, ki se je naslednji dan vpisala v zgodovino kot prva država, ki se je odpovedala sedežu v Varnostnem svetu. Uradni razlogi za to so bili po navedbah zunanjega ministrstva med drugim dvojni standardi Varnostnega sveta, nesposobnost končati krizo v Siriji, nadaljevanje izraelsko-palestinskega konflikta in širitev orožij za množično uničevanje na Bližnjem vzhodu.

Ne spreglejte