SiolNET. Novice Svet
4,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najstniki v ZDA odlašajo s prvim spolnim odnosom. Kako je v Sloveniji?

4,05

termometer

par, najstnik
Foto: Thinkstock

Mladostniki med 15 in 19. letom v Združenih državah Amerike se s prvim spolnim odnosom srečajo kasneje kot njihovi vrstniki pred 30 leti. Razlogov za zavestno abstinenco je več, najbolj pa jih zadržujejo verska in moralna načela. 

Nova raziskava ameriškega centra za nadzor in obvladovanje bolezni kaže, da odstotek ameriških mladostnikov med 15. in 19. letom, ki so že imeli prvi spolni odnos, upada v primerjavi s podatki iz leta 1988.

SPOLNOST Foto: Gregor Jamnik

Odnos do nosečnosti vpliva na spolnost

Raziskovalci tovrstne trende povezujejo s strahom najstnic pred neželeno nosečnostjo, ki je že vrsto let najvišja prav v ZDA in znaša 57 nosečnosti na tisoč najstnic. 

Med letoma 2011­­ in 2015 so raziskovalci v ZDA o spolnem vedenju mladih intervjuvali štiri tisoč najstnikov med 15. in 19. letom ter ugotovili naslednje:

Najstniki najpogosteje imajo prvi spolni odnos s partnerjem, nekaj pa je tudi takih, ki so ga imeli z neznanci, ki so jih komaj spoznali. Spolnost Foto: Gregor Jamnik

Mladostniki v ZDA kondom opredeljujejo kot najboljšo obliko zaščite, a se jih kar 60 odstotkov odloča tudi za prekinitev spolnega odnosa.

Spolnost Foto: Gregor Jamnik

Dekleta nad nosečnostjo ne bi bila navdušena, fante pa bi nosečnost deklet pustila ravnodušne.

Spolnost Foto: Gregor Jamnik

Brez spolnih odnosov zaradi strahov

Najstniki, ki spolnih odnosov še niso imeli, glavni razlog za to navajajo vero in moralo. Pogosti razlogi so tudi:

- ne najdejo ustrezne osebe za spolne odnose,

- jih je strah (lastne) nosečnosti,

- fante je strah, da bi dekle zanosilo.

Slovenski mladostniki

Vsak peti 15-letnik že imel spolni odnos

Tako kot v ZDA je bila tudi Sloveniji pred 20 leti polovica mladostnikov spolno aktivnih pred 19. letom. Podatki za Slovenijo so tudi 10 let kasneje ostali nespremenjeni. Danes v ZDA mladi odlašajo s prvim spolnim osnosom v teh letih, za Slovenijo tega ne moremo trditi, saj novejših podatkov za to starostno obdobje nimamo.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za leto 2014 pa kažejo, da je vsak peti 15-letnik že imel spolni odnos, in sicer več fantov kot deklet.

Spolnost graf Foto: zajem zaslona Vir: NIJZ

Spolnost Foto: Gregor Jamnik

Slovenski mladostniki se za prvi spolni odnos odločajo zaradi ljubezni

Slovenski mladostniki so pred 20 leti navajali, da so se za prvi spolni odnos odločili zaradi ljubezni. Redkeje iz radovednosti in iskanja spolnega zadovoljstva ali potrjevanja odraslosti in pripadnosti vrstnikom. Tudi danes dekleta pravijo, da se za prvi spolni odnos odločijo zaradi ljubezni in zaupanja, fantje pa na prvo mesto razlogov postavljajo skupno odločitev, nato pa ljubezen.


Viri: 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin