Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
9.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Izrael London

Torek, 9. 4. 2013, 9.15

8 let

Najbogatejši Izraelec se seli v London

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Milijarder Idan Ofer zapušča svoj rodni Izrael in se seli v London. Ofer, ki je 182. najbogatejši Zemljan, je bil v Izraelu zaradi svojega premoženja pogosto tarča kritik.

Idan Ofer tako s svojo napovedano selitvijo spet odpira vprašanje neomejenega bogatenja in družbene neenakosti v Izraelu. Leta 2011 je bil Ofer tarča številnih kritik, ko je na stotisoče protestnikov srednjega razreda protestiralo proti vedno višjim stroškom bivanja in gospodarstvu, ki ga obvladuje peščica bogatih družin.

Premoženje 57-letnega Oferja je sicer ocenjeno na skoraj pet milijard evrov, svojo selitev pa je označil za odločitev osebne narave, saj v Londonu že več let živi njegova mati, njegov sin pa je pred kratkim zapustil izraelsko vojsko, da bi odštel študirat v Veliko Britanijo.

Ofer je prek Quantum Pacific Group večinski lastnik največjega izraelskega holdinga Israel Corp, ki ima svoje lastniške deleže v logističnih, energetskih in kemičnih podjetjih, tudi v podjetju, ki proizvaja gnojila, Israel Chemicals. Prav slednje namerava prevzeti kanadsko podjetje Potash Corp, kar bi postal največji poslovni prevzem v zgodovini Izraela. Sicer pa so bogataši v Izraelu izjemno nepriljubljeni, na januarskih volitvah je bilo kar nekaj kandidatov, ki so v kampanji obljubljali pomoč srednjemu razredu, med njimi tudi zdaj finančni minister Jair Lapid, medtem ko je predsednica tamkajšnje delavske stranke Šeli Jačimovič v svoji kampanji še posebej kritizirala Oferja.

Izraelski podjetnik ima že dlje časa v lasti več nepremičnin v Londonu. Če bo tam dobil status tujega davčnega zavezanca, bo dohodek iz njegovih offshore podjetij v Veliki Britaniji ostal neobdavčen. Letos so se v London preselili številni drugi bogataši, med njimi tudi ruski bančnik Andrej Borodin.

Ne spreglejte