Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 10. 2014,
7.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA

Torek, 28. 10. 2014, 7.36

8 let

Nacisti vohunili za ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dokumenti, s katerih so umaknili oznako zaupno, so razkrili, kako so voditelji ameriških obveščevalnih služb po drugi svetovni vojni uporabljali na stotine nacistov za vohune in ovaduhe.

Predstavniki Centralne obveščevalne agencije (Cia) naj bi se obrnili na tisoče nekdanjih sovražnikov, da bi jim v času hladne vojne pomagali premagati Sovjetsko zvezo. Akademiki, ki preučujejo dokumente, pravijo, da so ZDA uporabile najmanj tisoč nekdanjih nacistov za vohunjenje v Evropi. Nekateri med njimi so zasedali visoke položaje v nacistični stranki.

Med takimi je nekdanji častnik paravojaške organizacije SS Otto von Bolschwing, ki naj bi pisal priporočila o tem, kako ustrahovati Jude. Cia naj bi ga skupaj z družino v 50. letih prejšnjega stoletja preselila v New York, kar je bila nagrada za njegovo zvesto služenje.

Sodelavec nacistične policije Gestapo Aleksandras Lileikis, povezan s pokolom na tisoče Judov v Litvi, je delal kot ameriški vohun v Vzhodni Nemčiji. Cia mu je plačala 1.700 dolarjev in dva kartona cigaret na mesec,, pozneje pa so ga preselili v Boston, kjer je v miru živel 40 let. Obstajajo celo dokazi, da je Cia skušala posredovati, ko je tožilstvo Lileikisa začeli preiskovati zaradi vojnih zločinov in je bil izgnan iz države.

Vohunjenje pomembnejše od moralnih zadržkov Rekrutiranje nacistov je potekalo med paranojo in paniko hladne vojne. Razkriti dokumenti nakazujejo, da je dolgoletni direktor Ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) J. Edgar Hoover ne samo odobraval uporabo nekdanjih nacistov kot vohunov, temveč tudi zavračal grozljiva dejanja, v katera so bili vpleteni med drugo svetovno vojno, kot sovjetsko propagando, poroča BBC. Tako Hoover kot direktor Cie Allen Dulles sta bila prepričana, da je obveščevalna vrednost nacistov za boj proti komunizmu bolj pomembna od njihovih "morebitnih moralnih spodrsljajev", piše New York Times.

Cia je pred pravosodnim ministrstvom skrivala informacije o 16 nacistih, ki so delali kot ovaduhi proti komunističnim simpatizerjem v ZDA, pred Izraelci pa mentorja in sodelavca slavnega zločinca Adlfa Eichmanna, avtorja "končne rešitve" oziroma iztrebljenja evropskih Judov.

Nacisti slabi vohuni New York Times je med drugim odkril dokumente, ki potrjujejo, da je vojska v Marylandu urila naciste za morebitno invazijo na Rusijo, Hoover pa je leta 1968 naročil prisluškovalni nazor nad novinarjem Charlesom Allenom, ki je odkril zaposlovanje nacistov in ga razglasil za potencialno grožnjo nacionalni varnosti.

Nacisti so se sicer izkazali kot zelo slabi vohuni, večinoma celo kot lažnivci, ki so znali izkoristili strah pred komunizmom v Washingtonu, da so si zagotovili udobno življenje na varnem pred svojimi zločini.

Nacistom plačevali socialne prispevke Razkritja prihajajo na dan le teden dni zatem, ko je preiskava najstarejše svetovne novinarske organizacije Associated Press pokazala, da je ameriška vlada ducatu domnevnih nacističnih zločincev plačevala na milijone dolarjev za prispevke socialne varnosti, potem ko jih je prisilila, da zapustijo ZDA.

Prispevke so jim plačevali zaradi luknje v zakonu. Ameriško pravosodno ministrstvo je sporočilo, da so prispevke plačevali posameznikom, ki so se odpovedali ameriškemu državljanstvu in prostovoljno zapustili državo.

Ne spreglejte