Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 1. 2012,
8.19

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

premier

Nedelja, 22. 1. 2012, 8.19

4 leta, 10 mesecev

Na zborovanju v podporo madžarskemu premieru 100.000 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na zborovanju v podporo madžarskemu premieru Viktorju Orbanu se je v soboto zvečer v Budimpešti zbralo okoli 100.000 ljudi.

Na srečanju v organizaciji novinarjev, ki so blizu Orbanovi stranki, so podprli premiera, potem ko se je zaradi spornih sprememb ustave znašel pod plazom kritik iz EU, ZDA in drugod.

"Ljubimo svojo deželo, ljubimo Viktorja" "Zahvaljujoč pretiranemu in neuravnoteženemu poročanju je naša država prikazana kot nepravična in nedostojanstvena, to pa škoduje našemu gospodarstvu in ljudem," so organizatorji zapisali v vabilu na zborovanje.

"Vsem, kar si želimo, je, da bi Evropa in ZDA razumele, da želimo živeti v svobodi, v okviru demokracije in ob spoštovanju drugih," so še zapisali. Številni protestniki, ki so prišli iz vseh delov Madžarske, pa tudi iz sosednjih Romunije in Slovaške, so nosili zastave ter napise "Ljubimo svojo deželo, ljubimo Viktorja".

Evropska komisija je sprožila tri postopke proti Madžarski Evropska komisija je v torek sprožila tri pravne postopke proti Madžarski, ker meni, da bi lahko njena nova zakonodaja ogrozila neodvisnost madžarske centralne banke, sodstva in agencije za nadzor nad varstvom podatkov. Budimpešta ima največ mesec dni časa, da se na opomine ustrezno odzove, že v torek pa naj bi se Orban srečal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Orban je v nastopu pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu sicer zatrdil, da je Madžarska pripravljena spremeniti sporne dele zakonodaje. EU je po sprožitvi treh pravnih postopkov proti Madžarski Budimpešto ponovno opozorila tudi na spoštovanje medijske svobode.

Vlada naj bi onemogočila proteste opozicije Zaradi spornih potez vlade se je 2. januarja na protestih opozicije v Budimpešti zbralo okoli 70.000 ljudi. Takrat je zunanji minister Janos Martonyi dejal, da "lahko vlada na ulicah zbere desetkrat več ljudi".

Madžarska vlada naj biposkušala preprečiti proteste opozicije v središču Budimpešte. Za 15. marec, ki je na Madžarskem državni praznik, naj bi namreč oblasti že rezervirale vsa prizorišča za javne dogodke v središču prestolnice, opozicija pa tako na ta datum ne more več prijaviti svojih shodov.

Ne spreglejte