Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 9. 2020,
17.49

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Agrokor Ivica Todorić

Torek, 15. 9. 2020, 17.49

3 leta, 7 mesecev

Na zagrebškem sodišču druga obtožnica proti Ivici Todoriću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Hrvaško tožilstvo je na zagrebško županijsko sodišče vložilo novo obtožnico proti nekdanjemu lastniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću in še 14 osebam zaradi gospodarskega kriminala, je potrdil tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić. Gre za drugo obtožnico proti dolga leta najbogatejšemu Hrvatu zaradi domnevnih malverzacij v Agrokorju.

Devčić je danes dejal, da je obtožnica sestavljena na 459 straneh, medtem ko celotni dokument o zadevi vsebuje 80 tisoč strani. Potrdil je, da so Todorić in sodelavci obtoženi zlorabe zaupanja in ponarejanja poslovnih knjig ter tudi pomoči in spodbujanja tovrstnih kaznivih dejanj. Ni želel ugibati, kdaj naj bi sodišče potrdilo obtožnico, navaja STA.

Preiskavo so sprožili leta 2017

Hrvaško tožilstvo je novembra 2017 sprožilo preiskavo proti Todoriću in njegovima sinovoma ter 12 nekdanjim članom uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly zaradi suma finančnih malverzacij v Agrokorju. Medtem so zaradi zapletenosti primera večkrat podaljšali preiskovalne roke, poroča STA.

Todorića in preostale bremenijo, da so oškodovali Agrokor za 160 milijonov evrov

Kot so danes objavili na spletnih straneh tožilstva, Todorića in preostale bremenijo, da so oškodovali Agrokor za več kot 1,2 milijarde kun (160 milijonov evrov). Tožilstvo trdi, da so od leta 2006 lažno prikazovali poslovne rezultate in napihovali bilančni dobiček, iz katerega so brez resnične podlage izplačali dividende. Več kot 920 milijonov kun (122,5 milijona evrov) spornega zneska naj bi končalo na računu Todorića, preostanek pa na računu nizozemske podružnice Agrokorja, piše STA.

Agrokor | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Tožilstvo tudi navaja, da je Todorić skoraj 54 milijonov kun (7,2 milijona evrov) nezakonito pridobljenega denarja iz Agrokorja med drugim porabil za urejanje nepremičnin, safari, zimske in poletne počitnice, obleke, orožje ter podobne stroške, ki ne predstavljajo stroškov poslovanja podjetja. Kot je znano, je Todorić na Nizozemskem ustanovil podjetje Agrokor Investments, ki se omenja tudi v primeru domnevnih nepravilnosti s posojili in deleži Agrokorja.

Tožilstvo meni, da so obtoženci od leta 2010 skrivali obveznosti Agrokorja do bank in drugih podjetjih, pa tudi terjatve Agrokorja do provoobtoženega predsednika uprave, torej Todorića. Tožilstvo je tudi predlagalo, da Todorić ne sme zapustiti svojega bivališča v Zagrebu brez posebnega dovoljenja sodišča ter da mu do pravnomočnosti sodbe začasno odvzamejo potni list, poroča STA.

Od 15 obtoženih je zgolj Todorić nekaj časa preživel v priporu, in sicer po njegovi izročitvi iz Velike Britanije novembra 2017. Približno leto po tem je plačal 7,5 milijona kun (milijon evrov) varščine, da bi se branil s prostosti.

Junija letos so proti Todoriću začeli prvo sojenje v Zagrebu zaradi očitanega kaznivega dejanja oškodovanja njegove nekdanje družbe v višini 1,25 milijona evrov. V tem primeru je na zatožni klopi skupaj s še tremi nekdanjimi sodelavci.

Todorič pravi, da je žrtev političnih iger

Todorić vztraja, da ni storil nobenega kaznivega dejanja ter da je žrtev političnih iger, da bi mu odvzeli Agrokor. Tudi po današnji vložitvi obtožnice je v sporočilu za medije zapisal, da so minila tri leta in pol od izvedbe "zločinskega načrta sovražnega prevzema Agrokorja", tožilstvo pa namesto odgovornih za to bremeni njega, njegovo družino in sodelavce, navaja STA.

Meni, da bo obtožnica zgodovinska sramota Hrvaške, saj da ni nič drugega kot politični akt hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, s katerim nameravajo prikriti "največjo korupcijsko afero v zgodovini evropskega jugovzhoda in širše".

Znova omenja, da je Plenković organiziral zunajinstitucionalno skupino Borg ter da je s pomočjo ruskih vlagateljev, interesnih skupin in svetovalcev odtujil zasebno premoženje, ki je vredno več milijard kun. Vnovič je izpostavil tudi zakon o postopku izredne uprave v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot lex Agrokor, ki je po njegovih besedah omogočil kriminal epskih razsežnosti pri prevzemu Agrokorja. Pravi, da ima za to neizpodbitne dokaze.

Prav tako poudarja, da so v obtožnici zapisali laži ter da je skupaj s svojo družino založil celotno premoženje, da bi podprl in pospešil rast in razvoj skupine Agrokor, še poroča STA.

Ne spreglejte