Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 5. 2016,
17.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kolinda Grabar-Kitarović Borut Pahor Sarajevo Brdo Brioni

Nedelja, 29. 5. 2016, 17.29

6 let, 6 mesecev

Na vrhu procesa Brdo Brioni o zagotavljanju evropske prihodnosti regije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
vrh  Brdo Brioni | Foto STA

Foto: STA

Predsedniki držav procesa Brdo Brioni so se na današnjemu vrhunskemu srečanju v Sarajevu strinjali, da je stabilnost ključna za aktiviranje potencialov jugovzhodne Evrope in zagotavljanje njene prihodnosti v EU.

Častni gost srečanja, italijanski predsednik Sergio Mattarella, je potrdil podporo Italije evroatlantskim integracijam držav regije.

Slovenski predsednik Borut Pahor je na novinarski konferenci po srečanju izrazil zadovoljstvo zaradi iskrenosti in pripravljenosti na dialog vseh udeležencev procesa.

Opozoril je, da se bo EU v naslednjem obdobju ukvarjala bolj sama seboj kot s procesom širitve, kar pa ne bi smelo ogroziti procesov reform v državah, ki si želijo članstva v EU in zvezi Nato. Po njegovem mnenju bi se morale članice procesa Brdo Brioni medsebojno spodbujati, ne glede na različne statuse v evroatlantskih integracijah.

"Ne vidim celovite EU brez vseh držav regije v polnopravnem članstvu. Bo pa treba v naslednjem obdobju najti notranje moči med nami za medsebojno spodbujanje pri reševanju dvostranskih sporov ter izvajanje reform, ki bodo kvalificirale države za članstvo", je izjavil Pahor na novinarski konferenci.

Tudi časni gost srečanje Mattarella je dejal, da EU ne bo celovita, dokler vse države jugovzhodne Evrope ne bodo njene polnopravne članice. Potrdil je italijansko podporo, da se to doseže čim prej.

"Treba bo najti notranje moči med nami za medsebojno spodbujanje pri reševanju dvostranskih sporov," je povedal Borut Pahor (na fotografiji s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović). | Foto: STA , "Treba bo najti notranje moči med nami za medsebojno spodbujanje pri reševanju dvostranskih sporov," je povedal Borut Pahor (na fotografiji s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović). Foto: STA ,

Hrvaška predsednica: Ne blokiramo Srbije

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je prav tako izrazila zaskrbljenost zaradi upočasnitve procesa širitve EU. Zavrnila pa je trditve, da Hrvaška blokira srbska pogajanja o poglavju 23, ki vključuje pravosodje in temeljne pravice. Srbskemu kolegu Tomislavu Nikoliću je predlagala srečanje predstavnikov obeh držav, na katerem bi razpravljali o nadaljnjih merilih v okviru tega poglavja.

Nikolić ob tem meni, da Hrvaška ne bo mogla upravičiti svojega stališča ter da bo Srbija najverjetneje odprla poglavje 23. Dodal je, da nekateri hrvaški politiki svoj obstoj upravičujejo prav z napadi na Srbijo, a izrazil upanje, da bodo ti ostali v manjšini.

Izogibali se bodo izjavam ali potezam, ki bi spodbujale napetosti v regiji

Na današnjem srečanju so sprejeli tudi skupne sklepe, v katerih so med drugim zapisali, da imajo politiki odgovornost za gradnjo zaupanja v odprtih, iskrenih in neposrednih pogovorih, ne da bi se obremenjevali z zgodovinskimi spori.

Po besedah predsednika predsedstva BiH Bakirja Izetbegovića, ki je sklepe predstavil, so se dogovorili, da se bodo izogibali izjavam ali potezam, ki bi spodbujale napetosti in ogrožale stabilnost regije. Zavzeli so se tudi za večjo gospodarsko konkurenčnost držav v regiji. To bi dosegli z odstranjevanjem ovir med državami, s čimer bi zagotovili prost pretok ljudi in blaga.

Napovedali so, da bo naslednje srečanje procesa Brdo Brioni prihodnje leto v Makedoniji.

Ne spreglejte